Cele mai frecvente infecţii genitale feminine

Secreţii vaginale anormale, usturimi, dureri în timpul contactului sexual sunt doar câteva dintre simptomele infecţiilor genitale feminine şi principalul motiv pentru care femeile se prezintă în cabinetul medicului ginecolog.
Despre cele mai frecvente infecţii genitale feminine, simptomele acestora şi tratamentul lor am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Candidoza, vaginita bacteriană, tricomoniaza şi infecţiile urinare sunt principalele infecţii genitale cu care se confruntă o femeie.
În timp ce unele pot să apară ca urmare a unui tratament cu antibiotice de lungă durată sau a scăderii imunităţii organismului, altele pot să apară ca urmare a unei dereglări hormonale sau pot fi transmise prin contact sexual neprotejat.
Este bine de ştiut că un vagin sănătos are un pH uşor acid, ce protejează în mod natural împotriva infecţiilor bacteriene şi micotice, iar valorile normale se situează între 3,8 şi 4,5. Dacă valoarea pH-ului este mai mare, deja vorbim de o infecţie vaginală, ne-a spus dr. Vythoulkas.
Candidoza apare pe fondul unei imunităţi scăzute
Candidoza afectează mai mult de 75% dintre femei. Mai este cunoscută sub numele de candidoză vulvo-vaginală sau vaginită candidozică şi este cauzată de Candida Albicans, o ciupercă prezentă în corpul uman şi care apare pe fondul unei imunităţi scăzute.
Poate să apară şi din cauza unei igiene intime deficitare, a stresului şi a lipsei unui regim alimentar echilibrat, în urma unui tratament cu antibiotice. Cu toate că se tratează uşor, multe dintre persoanele care au contractat infecţia nu iau în seamă simptomele şi de cele mai multe ori nu urmează un tratament potrivit.
Printre cele mai cunoscute simptome sunt secreţiile modificate - consistenţă crescută, culoare verde-gălbuie, miros neplăcut, senzaţii de usturime la urinat, usturimi şi mâncărimi vaginale, dureri în timpul contactelor sexuale.
Mai rar, candidoza poate afecta şi bărbaţii, ne-a mai spus dr. Vythoulkas. Tratamentul candidozei constă în administrarea medicamente antifungice. Este bine de ştiut însă că este o afecţiune ce poate reveni pe parcursul vieţii de mai multe ori.
Vaginita bacteriană
Gardnerella vaginalis este cea mai frecventă cauză de vaginită bacteriană ce apare la persoanele mature şi active din punct de vedere sexual şi cu mai mulţi parteneri. Poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii. Poate să apară în urma tratamentelor cu antibiotice, a unor dereglări hormonale sau a unei imunităţi scăzute ori în urma deselor contacte sexuale neprotejate cu mai mulţi parteneri.
Cu toate că afecţiunea poate fi şi asimptomatică, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, atunci când manifestările există, boala poate fi recunoscută prin secreţii vaginale anormale, de culoare gălbui-cenuşie, cu un miros urât, mâncărimi, dureri.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice şi e bine să fie urmat de amândoi parteneri. Netratată, vaginita bacteriană poate duce la apariţia unor probleme grave în timpul sarcinii: naştere prematură, copil cu greutate mică, infecţie uterină sau chiar avort spontan.
Tricomoniaza, cauzată de un parazit
Tricomoniaza este cauzată de prezenţa unui parazit, Trichomonas vaginalis, prezent în interiorul uretrei masculine sau feminine şi poate deveni activ odată cu începerea vieţii sexuale. Tricomoniaza este o infecţie cu transmitere sexuală, astfel că ambii parteneri trebuie să urmeze tratamentul prescris.
Simptomele nu apar imediat după infestare, ci mult mai târziu - până la şase luni de la infecţie şi pot consta în mâncărimi în jurul vaginului, secreţii abundente, senzaţie de disconfort în timpul actului sexual. Afecţiunea se tratează cu medicamente antiprotozoare, pe cale orală.
Netratată, tricomoniaza prezintă risc de naştere prematură, în cazul unei sarcini, şi a unui copil cu greutatea mică la naştere.
Femeile, mai predispuse la infecţiile urinare
Infecţiile urinare afectează mai mult femeile şi sunt cauzate de prezenţa diferiţilor germeni microbieni. Cele mai frecvente simptome, ce ar trebui să te trimită imediat la medic sunt durerile şi arsurile în timpul urinării, senzaţii frecvente de a urina, urină tulbure, cu miros neplăcut. Sunt trei tipuri de infecţii urinare, ne-a mai spus dr. Vythoulkas: uretrita, cistita şi pielonefrita.
Cel mai adesea, infecţiile urinare se tratează cu antibiotice. Tratamentul est de lungă durată, altfel boala poate recidiva. Un plus de atenţie pentru femeile însărcinate, care ar fi bine să-şi monitorizeze urina pentru a depista din timp o infecţie urinară - infecţia ajunsă la rinichi pune în pericol fătul.

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate