Ciocolata neagră face bine la inimă

1 dark 2562840 960 720 jpg jpeg

Intensă, amăruie şi catifelată, cei mai mulţi dintre noi îi rezistă cu greu. Este vorba, desigur de ciocolata neagră. Nu doar că aceasta este cel mai iubit desert de pe planetă, dar vine la pachet şi cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru inimă. Asta, dacă o consumăm cu moderaţie.

În primul rând, ciocolata neagră conţine foarte puţin zahăr în comparaţie cu cea albă sau cu lapte. Şi mai important, însă, are un conţinut mare de cacao, produs care abundă în antioxidanţi şi flavonoizi, substanţe care ajută la menţinerea unei inimi sănătoase.

De ce este bună ciocolata neagră

Flavonoizii sunt o moleculă ce se găseşte în seminţele de cacao, dar şi în alte plante precum mere, citrice, afine sau ceai verde sau negru. Diverse cercetări din ultimii ani au scos la iveală că aceştia pot scădea tensiunea în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. La rândul lor, antioxidanţii au proprietăţi similare. Şi aceştia sunt un tip de molecule care repară celule deteriorate din organism şi reduc riscul bolilor cardiovasculare.

În plus, ciocolata neagră îmbunătăţeşte fluxul de sânge şi ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Consumul de ciocolată neagră poate împiedica rigidizarea arterelor sau arterioscleroza.

Pentru a beneficia de proprietăţile ciocolatei, aceasta trebuie să aibă un procentaj mare de cacao şi unul cât mai mic de lapte şi unt de cacao. Altfel spus, alege ciocolată cu peste 70% cacao. Pe de altă parte, ciocolata face mai mult rău decât bine dacă nu este consumată cu moderaţie. Dacă este de calitate, 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conţine: 11 grame fibre, 67% din necesarul zilnic de fier, 58% din necesarul zilnic de magneziu, 89% din necesarul zilnic de cupru şi 98% din necesarul zilnic de mangan. De asemenea, are mult potasiu, fosfor, zinc şi seleniu.

Citeşte şi: 10 semne care îţi arată că nu eşti atât de sănătoasă pe cât crezi

Nu mânca fără măsură

Desigur, 100 de grame reprezintă o cantitate destul de mare şi nu ar trebui consumată zilnic. Toate aceste substanţe nutritive vin cu un aport de 600 de calorii şi o cantitate moderată de zahăr. Oricât ai încerca, nu poţi să mănânci atâta ciocolată neagră încât să-ţi reduci hipertensiunea, fără, însă, să-ţi creşti glicemia, greutatea corporală şi să-ţi cauzezi alte boli, precum diabetul. Pe de altă parte, poţi suplimenta cantitatea de flavonoizi şi antioxidanţi din alte surse, cum ar fi: migdale, fructe de pădure, citrice, spanac sau ceai verde sau negru.



Recente

pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg