Ciocolata neagră face bine la inimă

1 dark 2562840 960 720 jpg jpeg

Intensă, amăruie şi catifelată, cei mai mulţi dintre noi îi rezistă cu greu. Este vorba, desigur de ciocolata neagră. Nu doar că aceasta este cel mai iubit desert de pe planetă, dar vine la pachet şi cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru inimă. Asta, dacă o consumăm cu moderaţie.

În primul rând, ciocolata neagră conţine foarte puţin zahăr în comparaţie cu cea albă sau cu lapte. Şi mai important, însă, are un conţinut mare de cacao, produs care abundă în antioxidanţi şi flavonoizi, substanţe care ajută la menţinerea unei inimi sănătoase.

De ce este bună ciocolata neagră

Flavonoizii sunt o moleculă ce se găseşte în seminţele de cacao, dar şi în alte plante precum mere, citrice, afine sau ceai verde sau negru. Diverse cercetări din ultimii ani au scos la iveală că aceştia pot scădea tensiunea în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. La rândul lor, antioxidanţii au proprietăţi similare. Şi aceştia sunt un tip de molecule care repară celule deteriorate din organism şi reduc riscul bolilor cardiovasculare.

În plus, ciocolata neagră îmbunătăţeşte fluxul de sânge şi ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Consumul de ciocolată neagră poate împiedica rigidizarea arterelor sau arterioscleroza.

Pentru a beneficia de proprietăţile ciocolatei, aceasta trebuie să aibă un procentaj mare de cacao şi unul cât mai mic de lapte şi unt de cacao. Altfel spus, alege ciocolată cu peste 70% cacao. Pe de altă parte, ciocolata face mai mult rău decât bine dacă nu este consumată cu moderaţie. Dacă este de calitate, 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conţine: 11 grame fibre, 67% din necesarul zilnic de fier, 58% din necesarul zilnic de magneziu, 89% din necesarul zilnic de cupru şi 98% din necesarul zilnic de mangan. De asemenea, are mult potasiu, fosfor, zinc şi seleniu.

Citeşte şi: 10 semne care îţi arată că nu eşti atât de sănătoasă pe cât crezi

Nu mânca fără măsură

Desigur, 100 de grame reprezintă o cantitate destul de mare şi nu ar trebui consumată zilnic. Toate aceste substanţe nutritive vin cu un aport de 600 de calorii şi o cantitate moderată de zahăr. Oricât ai încerca, nu poţi să mănânci atâta ciocolată neagră încât să-ţi reduci hipertensiunea, fără, însă, să-ţi creşti glicemia, greutatea corporală şi să-ţi cauzezi alte boli, precum diabetul. Pe de altă parte, poţi suplimenta cantitatea de flavonoizi şi antioxidanţi din alte surse, cum ar fi: migdale, fructe de pădure, citrice, spanac sau ceai verde sau negru.



Recente

Tort de bezea  Sursa foto shutterstock 1717705807 jpg
shutterstock 1926666809 jpg
shutterstock 2182507759 jpg
Paste cu somon si sos pesto  Sursa foto shutterstock 2072087981 jpg
shutterstock 459134560 jpg
shutterstock 1909404049 jpg
shutterstock 2489033395 jpg
shutterstock 2401524207 jpg
b038ea69 ee3f 0217 15a6 d6e5ff90b47d jpg
Tort cu crema de branza, caramel si alune  Sursa foto shutterstock 2174052631 jpg
Bucura te de un zambet perfect cu fatete dentare  Pretul tratamentului un motiv in plus jpg
Activitati care iti reduc varsta biologica  Sursa foto shutterstock 2158025595 jpg
Ciorba de perisoare de curcan  Sursa foto shutterstock 2396590307 jpg
shutterstock 2165596469 jpg
ClickPentruFemei (2) (4) jpg
Tarta cu merisoare si bezea  Sursa foto shutterstock 223955176 jpg
oțet de mere  foto   Shutterstock jpg
Cum maresti eficienta suplimentului de Omega 3 Sursa foto Pixabay  pills 3151089 1280 jpg
Supa de fasole  Sursa foto shutterstock 1036463935 jpg
mănuși  foto   Shutterstock jpg