Cum eliminăm pesticidele din fructe şi legume

1 shutterstock 1710742405 jpg jpeg

Simpla spălare a fructelor şi legumelor nu este de multe ori suficientă pentru a scăpa de straturile de chimicale. Însă ce poţi face este să te foloseşti de ceea ce ai prin bucătărie: oţet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu ori sare grunjoasă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să elimini pesticidele din fructe şi legume.

Oţetul alb 

Oţetul obişnuit are un miros care dispare pe măsură ce se evaporă şi e foarte eficiente în eliminarea pesticidelor din fructe şi legume. Pentru spanac şi salată verde, care se numără printre cele mai contaminate legume, oţetul, ca şi lămâia, ajută şi la înlăturarea melcilor şi a unor insecte care se găsesc uneori pe frunze. Pune un pahar cu oţet sau suc de lămâie (200 ml) la 2 litri de apă, pentru a obţine o diluţie de 10%.

Bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasă 

Diluează 2 linguri cu bicarbonat de sodiu sau cu sare grunjoasă într-un un litru de apă, obţinând o soluţie care elimină majoritatea reziduurilor chimice din fructe şi legume. Lasă-le în soluţie aproape o jumătate de oră, apoi clăteşte-le bine. În cazul în care nu ai timp, freacă merele cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, apoi spală-le înainte de a le consuma.

Cum le poţi combina

Poţi alege să amesteci sarea cu lămâia sau oţetul cu bicarbonatul de sodiu pentru o curăţare mai profundă. În cazul fructelor şi legumelor a căror coajă groasă vrei să o consumi, după 30 de minute de înmuiere, le poţi clăti sub jet de apă rece. Cu această tehnică, vei elimina 70% dintre pesticide.

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie.

Nu toate fructele se pot lăsa la înmuiat

Fructele mici, aşa cum sunt căpşunile, zmeura şi afinele, nu reistă să fie înmuiate în apă. Stratul lor exterior este prea subţire, astfel că absorb foarte repede apa. În acest caz, este recomandat să le speli doar înainte de a le consuma, nu înainte de a le depozita la frigider, pentru a nu le grăbi deteriorarea lor.

Cum cureţi ciupercile

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie. 

FOTO Shutterstock



Recente

Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg