Cum eliminăm pesticidele din fructe şi legume

1 shutterstock 1710742405 jpg jpeg

Simpla spălare a fructelor şi legumelor nu este de multe ori suficientă pentru a scăpa de straturile de chimicale. Însă ce poţi face este să te foloseşti de ceea ce ai prin bucătărie: oţet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu ori sare grunjoasă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să elimini pesticidele din fructe şi legume.

Oţetul alb 

Oţetul obişnuit are un miros care dispare pe măsură ce se evaporă şi e foarte eficiente în eliminarea pesticidelor din fructe şi legume. Pentru spanac şi salată verde, care se numără printre cele mai contaminate legume, oţetul, ca şi lămâia, ajută şi la înlăturarea melcilor şi a unor insecte care se găsesc uneori pe frunze. Pune un pahar cu oţet sau suc de lămâie (200 ml) la 2 litri de apă, pentru a obţine o diluţie de 10%.

Bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasă 

Diluează 2 linguri cu bicarbonat de sodiu sau cu sare grunjoasă într-un un litru de apă, obţinând o soluţie care elimină majoritatea reziduurilor chimice din fructe şi legume. Lasă-le în soluţie aproape o jumătate de oră, apoi clăteşte-le bine. În cazul în care nu ai timp, freacă merele cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, apoi spală-le înainte de a le consuma.

Cum le poţi combina

Poţi alege să amesteci sarea cu lămâia sau oţetul cu bicarbonatul de sodiu pentru o curăţare mai profundă. În cazul fructelor şi legumelor a căror coajă groasă vrei să o consumi, după 30 de minute de înmuiere, le poţi clăti sub jet de apă rece. Cu această tehnică, vei elimina 70% dintre pesticide.

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie.

Nu toate fructele se pot lăsa la înmuiat

Fructele mici, aşa cum sunt căpşunile, zmeura şi afinele, nu reistă să fie înmuiate în apă. Stratul lor exterior este prea subţire, astfel că absorb foarte repede apa. În acest caz, este recomandat să le speli doar înainte de a le consuma, nu înainte de a le depozita la frigider, pentru a nu le grăbi deteriorarea lor.

Cum cureţi ciupercile

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie. 

FOTO Shutterstock



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg