Cum îţi dai seama că ai putea avea sarcină extrauterină - semne care trebuie să te trimită la medic

1 sarcina extrauterina jpg jpeg

Deşi este destul de rară, sarcina extrauterină poate avea urmări serioase. De aceea, este bine să îi cunoşti simptomele şi să mergi de urgenţă la medic.10% dintre femei devin infertile după o sarcină extrauterină.

Din fericire, sarcinile extrauterine sunt destul de rare (2-4%), însă complicaţiile ei pot fi grave, chiar ameninţătoare de viaţă. Numită şi ectopică, sarcina extrauterină apare din cauza implantării oului fecundat la nivelul unei trompe, nu în uter, aşa cum ar trebui. În cazuri foarte rare, acest tip de sarcină se poate dezvolta în ovare sau în abdomen.

De ce apare

Un factor important de risc în apariţia sarcinii extrauterine este boala inflamatorie pelvină. Aceasta este favorizată de bolile cu transmitere sexuală (precum infecţia cu Chlamydia), care duc la apariţia unor leziuni la nivelul trompelor uterine. Unii specialişti spun că aproape jumătate din cazurile de sarcină extrauterină sunt puse pe seama acestei boli. Alţi factori asociaţi cu sarcina extrauterină sunt: unele afecţiuni (endometrioza - ţesutul care „căptuşeşte” uterul se dezvoltă în afara acestuia), operaţiile în zona abdominală (apendicita, cezariana), steriletul, malformaţiile la nivelul trompelor, vârsta (peste 35 de ani), o altă sarcină extrauterină în trecut, fumatul şi tratamentele pentru infertitate (FIV).       

Poate da dureri severe

În mod normal, o sarcină extrauterină are aceleaşi simptome ca şi cea normală: absenţa menstruaţiei, urinări dese şi senzaţia de greaţă. În afara de acestea, mai pot apărea durerile abdominale severe şi sângerările vaginale, simptome care impun de urgenţă un consult medical. Durerea în timpul contactului sexual, ameţeala, leşinul şi vărsăturile sunt alte simptome specifice. În general, de sarcină extrauterină este detectată în săptămânile 5-7, prin ecografie şi/sau prin analize de sânge specifice (beta HCG).

Când este afectată fertilitatea

Dacă sarcina extrauterină este descoperită devreme, medicul poate recomanda terapia medicamentoasă. Dacă însă este mai mare de 6 săptămâni şi dacă apar complicaţii precum hemoragia, se impune tratamentul chirurgical, prin laparoscopie sau prin operaţie clasică, deschisă. În acest ultim caz, trompa uterină afectată este înlăturată parţial sau în întregime, ceea ce reduce fertilitatea.

O altă metodă de tratament, ce păstrează fertilitatea, este terapia endovasculară. Aceasta are ca scop oprirea alimentării cu sânge a sarcinii, care va fi eliminată apoi de organism.  

Citeşte şi: Testul care poate salva viaţa femeilor. Tu când l-ai făcut ultima dată?

 



Recente

3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg