Cum îţi menţii câinele sau pisica la o greutate sănătoasă – 5 sfaturi utile de la specialişti
În întreaga lume există milioane de iubitori de animale. Unii pot avea un singur animal de companie, pe când alţii deţin numeroşi prieteni ai omului în casele lor. Pentru toţi stăpânii devotaţi de câini şi de pisici fericirea şi sănătatea vieţuitoarelor sunt esenţiale.
Este dovedit că multe animale de companie suferă de mai multe boli, printre care şi obezitatea. Cu toate că stăpânii îi iubesc nespus şi îşi doresc să fie sănătoase, se pare că mâncarea în exces nu le este recomandată necuvântătoarelor, oricât ne-am dori să îi vedem „puţin dolofani”. Medicii veterinari avertizează că obezitatea la animale poate fi foarte periculoasă şi le pot pune în pericol sănătatea!
Ce să faci să-i menţii greutatea normală
Creşterea în greutate cu peste 20% decât este normal îi poate cauza animalului tău mari probleme de sănătate, cum ar fi: diabetul, artroza sau boala de inimă. Chiar dacă unii proprietarii nu îşi dau seama când animalul lor a luat în greutate, deoarece acest lucru se poate produce treptat, specialişii ne îndeamnă să fim foarte atenţi la acest aspect. Iată ce trebuie să faci pentru a avea un animal sănătos!
1. Observă primele semne de îngrăşare
Pentru a-ţi da seama dacă animalul tău a luat în greutate, încearcă să îi observi talia sau coastele. Poţi să îi simţi coastele folosind o presiune uşoară? Le este uşor vizibilă talia? Cântăreşte-ţi periodic câinele sau pisica, apoi notează-ţi, pentru a o putea compara data viitoare. Veterinarul îţi poate oferi indicaţii despre greutatea ideală şi te poate ajuta să o monitorizezi pentru a încuraja pierderea necesară în greutate şi pentru a menţine sănătatea optimă a animalului tău.
2. Află-i Indicele de Masă Corporală (IMC)
Cântărirea câinelui sau pisicii nu este singura modalitate de a-i verifica starea de sănătate. Calculul indicelui de masă corporală (IMC) te va ajuta să înţelegi forma animalului ideală, folosind verificări fizice pe care le poţi efectua singur. Pe piaţă există diferite instrumente create special pentru a monitoriza IMC-ul animalului tău şi sunt foarte utile, deoarece îţi oferă toate statisticile cu privire la greutatea prietenului tău de companie.
3. Adaptează-i activitatea la stilul de viaţă
Greutatea sănătoasă începe cu obiceiuri sănătoase, chiar şi pentru animalele de companie. Activitatea fizică este esenţială pentru menţinerea greutăţii optime şi a sănătăţii mentale a câinilor şi pisicilor. Nivelul de activitatea fizică de care au nevoie variază în funcţie de vârstă, greutate şi rasă. Pisicile sunt active în mod natural, dar pe un interval scurt de timp, în schimb câinilor le place să petreacă mai mult timp în aer liber, fie că se plimbă, aleargă sau chiar înoată. Câinii mai tineri şi rasele mai mari au nevoie de...
...două sau mai multe şedinţe în aer liber pe zi, în timp de câinii mai în vârstă preferă o plimbare mai uşoară dimineaţa şi seara. Pentru a fi fericite, pisicile au nevoie de câteva ore pe zi pentru a se plimba în exerior, în timp ce pisicile de interior adoră să petreacă mult timp jucându-se cu stăpânii lor.
4. Personalizează-i mediul de trai
Este necesar să te asiguri că mediul interior al unei pisici nu devine plictisitor pentru ea, acest lucru ducând-o la inactivitate şi la creşterea în greutate. Pisicile sunt animale inteligente, care se bucură mult de hrană. De aceea, este indicat să iasă în aer liber pentru a se bucura de copacii înalţi, care îi permit să îşi întindă muşchii şi, astfel, să îţi menţină o greutate sănătoasă.
În ceea ce priveşte fericirea câinelui tău, poţi face echipă bună cu un alt proprietar pentru o plimbare în grup în jurul parcului sau puteţi verifica dacă există zone special amenajate de câini în zona ta. Când nu poţi ieşi afară din cauza vremii urâte sau din alte motive, poţi încerca jocul „De-a V-aţi Ascunselea” pe care majoritatea câinilor îl adoră - ascunde una din jucăriile lor preferate pentru a-i menţine creierul şi simţurile alerte. Poţi de asemenea, să îi ascunzi o gustare delicioasă pentru a-i mai tăia din caloriile zilnice suplimentare.
5. Fii cu ochii pe porţiile corecte de mâncare!
Mulţi proprietari consideră că pisicile sau câinii au nevoie de mai multă hrană decât au deja, ceea ce înseamnă că animalele de companie sunt supraalimentate. Pentru a menţine greutatea ideală a câinilor este ideal să urmaţi un ghid de hrănire pentru animale de companie. Luaţi în considerare dimensiunea câinelui (cum ar fi o rasă mică precum Chihuahua are nevoie de mâncare puţină, pe când un câine de rasă mare de mult mai multă hrană). De asemena, fii cu ochii pe animalele care cer mâncare în mod constant, dacă îţi cere mai multă mâncare decât în mod normal, ideal ar fi să consulţi un medic veterinar. Dacă deţi o pisică este recomandat să iei în considerare dacă aceasta a fost sterilizată deoarece sterilizarea le schimbă metabolismul şi este posibil să observi o creştere a poftei de mâncare cu 20-30%.
Sursă foto: Shutterstock