Cum să te protejezi de dezinformare? 5 motive pentru care sunt crezute teoriile conspiraţiei

2 shutterstock 454016317 jpg jpeg

Cum, în pandemie, au fost atât de mult schimbări şi provocări apărute în sănătate şi politică, era de aşteptat să apară multe teorii ale conspiraţiei. Este surprinzător că aceste falsităţi au cucerit pe mulţi la care nimeni nu s-ar fi aşteptat că pot crede neadevărur. Cum de sunt cred crezute teoriile conspiraţiei?

O teorie a conspiraţiei este una care explică un eveniment sau un set de circumstanţe care sunt rezultatul unui complot secret al unor conspiratori puternici. Într-un sondaj recent, Asociaţia psihologică americană a constatat că jumătate dintre americani cred în teorii ale conspiraţiei care au fost deja respinse. Există, de asemenea, teorii conspiraţionale, inventate despre vaccinurile contra COVID-19. Este o problemă serioasă, motiv pentru care este indicat să cunoşti câteva moduri prin care poţi deveni mai critic şi poţi analiza cu atenţie diverse informaţii pentru a nu cădea în plasa unor dezinformări.

Întreabă-te dacă o teorie are sens

Chiar dacă această simplă verificare ar putea fi chiar primul pas pentru a analiza adevărul unei teorii, este uşor de trecut cu vederea. O explicaţie posibilă ar putea fi aceea că tehnologia evoluează cu o viteză uimitoare, iar noi încercăm să ne mişcăm la fel de repede şi trecem rapid de la una la alta, fără a mai avea răbdarea necesară de a ne pune întrebări. Unii dintre noi pur şi simplu vrem să credem în ceva fantastic doar pentru că sună bine. În orice caz, este important să filtrăm tot ceea ce trimitem mai departe şi să fim mai atenţi sau mai zgârciţi în a da mai departe tot ceea ce ne pare interesant sau şocant.

Trece informaţia prin filtrul propriu

Atunci când oamenii cred teorii ale conspiraţiei, ei nu-şi folosesc propriile cunoştinţe şi experienţa proprie pentru a determina dacă informaţiile sunt susceptibile a fi corecte. Procedează altfel şi întreabă-te dacă anumite lucruri se întâmplă în mod normal. În cazul unei teorii a conspiraţiei care spune că incendiile forestiere sunt cauzate de lasere uriaşe, trebuie să iei în calcul faptul că la mijloc poate fi un fenomen natural. Pare a fi un fascicul de lumină care coboară din cer cu puţin timp înainte de un tunet. Se întâmplă în timpul unei furtuni, dar nu întotdeauna. În unele locuri, fulgerele uscate sunt frecvente. Nimeni nu-l provoacă, nici măcar atunci când se aprinde un lemn uscat şi se ajunge la un incendiu.

Caută sursa informaţiilor

Poate că primeşti o informaţie din partea unui prieten credul din fire. În general, oamenii au încredere în prieteni, mai ales dacă trimit informaţii pe care eşti tentat să le crezi. Pentru a verifica adevărul acesteia, întreabă-l de unde a aflat ceea ce-ţi spune sau unde a găsit ceea ce-ţi distribuie pe o reţea de socializare. Apoi, verifică sursa sau publicaţia. Caută şi alte articole sau opinii pe aceeaşi temă. Dacă poţi identifica anumite prejudecăţi care au creat acea ştire, ţine cont de acestea atunci când decizi dacă informaţia respectivă este sunt adevărată sau falsă.

Verifică dacă susţinătorii teoriei conspiraţiei au de câştigat

O anumită teorie poate să pună într-o lumină mai bună un anumit politician sau o anumită grupare politică. O alta ar putea să lovească un partid aflat la putere. Pentru a combate teoriile conspiraţiei, trebuie să vedem întotdeauna cine beneficiază de zvonul respectiv şi să ne întrebăm de ce ar putea fi cineva motivat să-l răspândească. Creează vreun avantaj politic, subminând un adversar? Încurajează pe cineva să facă achiziţii pe care nu le-ar face în mod normal?

Gândeşte-te dacă o teorie vizează un grup marginalizat

Adesea, la o analiză profundă, teoriile conspiraţiei implică un grup religios, etnic sau rasial care este ţinta discriminării. Unii se lasă cuceriţi de o poveste fără a pune la îndoială dacă aceasta este creată de cineva care şi-a propus să lovească într-un anumit grup de persoane discriminate. Când te afli în faţa unui zvon sau a unei teorii, întrebă-te dacă povestea vizează pe cineva în mod special. Pandemia a inspirat multe teorii ale conspiraţiei anti-asiatice care au dus la infracţiuni sau violenţe bazate pe ură.

FOTO: ShutterstockRecente

mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg