Dacă suferi de hipertensiune arterială, evită să consumi aceste alimente!

Ca să ții sub control hipertensiunea, este necesar să adopți o dietă sănătoasă și totodată să eviți alimentele nepotrivite, care pot avea un efect negativ asupra sănătății. Iată ce trebuie să scoți din meniul tău!

image

Legumele, fasolea, nucile, peștele, grăsimile sănătoase, precum și carbohidrații din cereale integrale au efecte benefice asupra tensiunii arteriale. La polul opus, se află alimentele procesate și bogate în sare, uleiuri, grăsimi și zahăr. Iată o parte dintre ele! 

Citește și: Alimente care scad riscul de accident vascular cerebral. Cum recunoști boala de la primele simptome 

Șunca presată poate fi un aliment de bază în sandvișuri și salate, însă aceasta conține o cantitate generoasă de sodiu, care crește tensiunea arterială, riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. De pildă, două felii de șuncă pot conține până la 730 mg de sodiu, în timp ce OMS recomandă ca un adult să consume cel mult 2 g de sodiu, pe zi (adică 5 g de sare). 

Alimente bogate în sodiu sunt și murăturile, deoarece acestea absord cantități mari de sare din saramură. Alternative mai sănătoase sunt salatele cu castraveți proaspeți, varză, sfeclă sau alte legume crude. 

Și brânzeturile le pot fi interzise persoanelor hipertensive, iar asta tot din cauza nivelului ridicat de sodiu și grăsimi. Pe lista „neagră” sunt incluse: parmezanul, brânza cu mucegai, brânza topită, în timp ce brânza de capră și mozarella sunt alternative mai sănătoase. 

Oricât de gustoși ar fi cartofii, varianta prăjită este extrem de nocivă pentru inimă, dar și piureul poate fi dăunător pentru tensiune. În special, în rândul persoanelor care consumă cel puțin patru porții pe săptămână, spune un studiu. Asta se întâmplă din cauza conținutului ridicat de grăsimi din unt, lapte și cremă de gătit.  

Mare atenție la grefrut! 

Dacă urmezi un tratament pentru tensiune arterială, consultă-ți medicul înainte să introduci grefrutul în dieta ta. Acest fruct tropical poate să interacționeze cu anumite medicamente și să aducă efecte secundare. Preventiv, poți să înlocuiești consumul de grefe cu alte citrice, așa cum sunt portocalele. 

Și consumul de carne la grătar trebuie ținut sub control! Rezultatele unui studiu arată că persoanele care consumă în mod obișnuit carne de vită, pui sau pește la grătar au mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială. Pentru consumul zilnic, variante mai bune ar fi cărnurile pregătite la cuptor sau fierte. 

Știai că… Persoanele hipertensive a trebui să evite apa minerală îmbuteliată dacă aceasta conține peste 200 mg de sodiu/litru? 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg