Dacă suferi de hipertensiune arterială, evită să consumi aceste alimente!

Ca să ții sub control hipertensiunea, este necesar să adopți o dietă sănătoasă și totodată să eviți alimentele nepotrivite, care pot avea un efect negativ asupra sănătății. Iată ce trebuie să scoți din meniul tău!

image

Legumele, fasolea, nucile, peștele, grăsimile sănătoase, precum și carbohidrații din cereale integrale au efecte benefice asupra tensiunii arteriale. La polul opus, se află alimentele procesate și bogate în sare, uleiuri, grăsimi și zahăr. Iată o parte dintre ele! 

Citește și: Alimente care scad riscul de accident vascular cerebral. Cum recunoști boala de la primele simptome 

Șunca presată poate fi un aliment de bază în sandvișuri și salate, însă aceasta conține o cantitate generoasă de sodiu, care crește tensiunea arterială, riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. De pildă, două felii de șuncă pot conține până la 730 mg de sodiu, în timp ce OMS recomandă ca un adult să consume cel mult 2 g de sodiu, pe zi (adică 5 g de sare). 

Alimente bogate în sodiu sunt și murăturile, deoarece acestea absord cantități mari de sare din saramură. Alternative mai sănătoase sunt salatele cu castraveți proaspeți, varză, sfeclă sau alte legume crude. 

Și brânzeturile le pot fi interzise persoanelor hipertensive, iar asta tot din cauza nivelului ridicat de sodiu și grăsimi. Pe lista „neagră” sunt incluse: parmezanul, brânza cu mucegai, brânza topită, în timp ce brânza de capră și mozarella sunt alternative mai sănătoase. 

Oricât de gustoși ar fi cartofii, varianta prăjită este extrem de nocivă pentru inimă, dar și piureul poate fi dăunător pentru tensiune. În special, în rândul persoanelor care consumă cel puțin patru porții pe săptămână, spune un studiu. Asta se întâmplă din cauza conținutului ridicat de grăsimi din unt, lapte și cremă de gătit.  

Mare atenție la grefrut! 

Dacă urmezi un tratament pentru tensiune arterială, consultă-ți medicul înainte să introduci grefrutul în dieta ta. Acest fruct tropical poate să interacționeze cu anumite medicamente și să aducă efecte secundare. Preventiv, poți să înlocuiești consumul de grefe cu alte citrice, așa cum sunt portocalele. 

Și consumul de carne la grătar trebuie ținut sub control! Rezultatele unui studiu arată că persoanele care consumă în mod obișnuit carne de vită, pui sau pește la grătar au mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială. Pentru consumul zilnic, variante mai bune ar fi cărnurile pregătite la cuptor sau fierte. 

Știai că… Persoanele hipertensive a trebui să evite apa minerală îmbuteliată dacă aceasta conține peste 200 mg de sodiu/litru? 

Sursă foto: Shutterstock