Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul

Cum temperaturile scad treptat, ce este mai bun decât o băutură caldă? Calmanta, delicioasă, nu oferă doar un gust plăcut, ci îţi scade şi colesterolul rău.

image

Un nivel ridicat de colesterol crește riscul de probleme serioase de sănătate, boli de inimă, accident vascular cerebral. De aceea, este esențial să-l menţii în limite normale. În timp ce dulciurile cu ciocolată sunt nerecomandate, o anumită băutură dulce la gust ar putea ajuta la reducerea colesterolului în decurs de câteva săptămâni. Cel puțin aceasta este sugestia unei cercetări publicată în revista „Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases”.

Cacaoa cu lapte menţine sănătatea inimii

Studiile epidemiologice au arătat că un consum regulat de cacao poate oferi o anumită protecție cardiovasculară. Pe baza acestor informații, echipa de cercetare și-a propus să investigheze efectele pe care le are cacaoa asupra lipidelor. Au analizat datele a circa 40 de persoane cu un risc ridicat de boli cardiovasculare, atât bărbați, cât și femei. Le-a fost verificat nivelul de colesterolul, dar şi concentrațiile de vitamine antioxidante. Unii dintre ei au băut cacao caldă o dată pe zi, timp de o lună. Aceasta era preparată din 40 g de cacao și 500 ml de lapte degresat.

Vezi și: Ai colesterolul mărit și ții regim? Idei de gustări consistente şi gustoase

Studiul a constatat că aceia care au băut această băutură au avut niveluri mai scăzute de colesterol rău, cel vinovat pentru creşterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cacaoa a crescut colestrolul bun

Echipa de cercetători a mai aflat un detaliu: cacaoa fierbinte a crescut nivelul de colesterol bun. În schimb, nu au existat efecte asupra vitaminelor B1, B6, B12, C și E, dar efectele asupra colesterolului au fost importante. Specialiştii au concluzionat că savurarea unei băuturi cu cacao scade riscul de boli cardiovasculare. Explicaţia acestor efecte este aceea că boabele de cacao sunt bogate în flavanoli, substanțe chimice antioxidante din plante. Ca toți antioxidanții, flavanolii împiedică moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi să afecteze celulele.

Citește și:  Mănâncă mai des porumb! Vezi ce efecte surprinzătoare are!

De ce ai nevoie de antioxidanţi?

Lipsa antioxidanților din dietă te poate expune pe termen lung la un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și alte boli. Din aceste motive, este important să consumi alimente care conțin antioxidanți, precum ciocolata amăruie sau cacao caldă. În general, flavanolii, în special cel numit epicatechină, au fost asociați cu efcete benefice pentru sănătatea inimii, conducând la normalizarea tensiunii arteriale.

FOTO: Pixabay