De ce apar halucinaţiile. Pot fi semnul unor afecţiuni psihice
Halucinaţiile reprezintă percepţii fără obiect şi pot apărea în perioadele de sevraj alcoolic. Această manifestare poate fi însoţită de comportament agresiv.
Prin halucinaţii, percepem ceva ce nu există. Deşi, în cele mai multe situaţii, halucinaţiile sunt semnul unor afecţiuni psihice, există şi cazuri în care ele apar şi fără nicio legătură cu astfel de boli. Este important să deosebim halucinaţiile de iluzii, care sunt, în esenţă, perceperea deformată a unui obiect care există.
Chiar dacă, de cele mai multe ori, halucinaţiile se manifestă la nivel auditiv şi vizual, astfel de tulburări pot implica toate aspectele percepţiei, inclusiv pe cel tactil şi gustativ.
Manifestare a sevrajului alcoolic
Adesea, halucinaţiile indică o afectare serioasă a funcţionării sistemului nervos. Printre numeroasele situaţii patologice în care apar halucinaţiile se numără: schizofrenia şi alte tulburări psihotice, intoxicaţia cu substanţe halucinogene (LSD), sevrajul la anumite substanţe (alcool), intoxicaţia cu anumite medicamente (antiparkinsoniene) sau cu stimulante (cocaina, unele substanţe etnobotanice), afecţiuni neurologice, migrena cu aură vizuală şi depresia cu elemente psihotice.
În schizofrenie, halucinaţiile sunt în special auditive, persoana „aude” voci sau chiar primeşte ordine, dar şi olfactive şi corporale.
În afara cazurilor patologice, halucinaţiile pot apărea şi în situaţii normale, cum ar fi la adormire sau la trezirea din somn.
Şi excesul de cafea poate duce la apariţia halucinaţiilor, arată un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Durham din Marea Britanie. Potrivit acestei cercetări, persoanele care consumă mai mult de şapte ceşti de cafea pe zi au un risc de trei ori mai mare de a avea halucinaţii decât cele care beau doar o ceaşcă zilnic.
Cum se treatează
Tratamentul halucinaţiilor depinde de cauzele acestora. Astfel, dacă abuzul de substanţe este cel care determină aceste tulburări, este nevoie de întreruperea consumului acestora, iar când halucinaţiile însoţesc o afecţiune neurologică, se tratează mai întâi boala. Atunci când este cazul, medicul psihiatru poate prescrie medicamente antipsihotice şi anxiolitice. Este nevoie de intervenţie terapeutică de urgenţă atunci când halucinaţiile determină apariţia unui comportament agresiv.