De ce ar trebui să nu faci mişcare pe stomacul gol?

Ştiai că dacă faci mişcare fără să fi mâncat înainte este posibil să nu obţii cele mai bune rezultate? Află şi care este momentul ideal pentru a mânca înainte de a face sport!

image

Ţi-ai ales strategia de a nu mânca nimic dimineaţa înainte de a face mişcare pentru a obliga corpul să ardă cât mai multe grăsimi? De fapt, antrenamentul pe stomacul gol nu este recomandat. Ideea este susţinută de Abby Chan, nutriționist dietetician din SUA, Arizona: „Corpul tău se va descurca întotdeauna mai bine dacă este hrănit”. Chan a dezvăluit motivele pentru care este atât de important să te alimentezi înainte de a face sport, precum și riscurile pe care le implică mişcarea pe stomacul gol.

A face sau nu sport la prima oră

În timpul exercițiilor fizice, corpul folosește carbohidrații stocaţi sub formă de glicogen în ficat și mușchi pentru a crea energie. Pe măsură ce începi să transpiri, ficatul va descompune glicogenul pentru a-ți menține nivelul de glucoză din sânge, pe care mușchii îl va folosi pentru a avea energie în plus față de propriile depozite de glicogen. Corpul poate stoca suficient glicogen necesar pentru un antrenament de intensitate moderată sau de scurtă durată. Când acest glicogen este aproape epuizat, corpul recurge la acizi grași pentru combustibil.

Unii cred că, atunci când fac mişcare pe stomacul gol, corpul descompune acei acizi grași mai devreme prin oxidarea grăsimilor, proces care încurajează „arderea grăsimilor”. Unele studii au arătat că exercițiile fizice de intensitate scăzută sau moderată făcute pe nemâncate favorizează oxidarea grăsimilor în timpul antrenamentului spre deosebire de exercițiile fizice practicate după un consum minim de carbohidrați.

Te-ar mai putea interesa: „Este mai bine să fac sport dimineața sau seara?‟ Răspunsul depinde de beneficiile pe care vrei să le obții

În ciuda acestor păreri şi studii, lipsesc dovezile care să susțină acest efect pe termen lung, iar oxidarea grăsimilor scade pe măsură ce intensitatea antrenamentului crește. În plus, majoritatea participanților la aceste studii au fost bărbați cu vârste între 20 și 30 de ani, astfel încât rezultatele ar putea să nu se aplice tuturor. În timpul exerciţiilor cardio, corpul ar putea să descompună musculatura şi nu depozitele de grăsime, pentru a produce energie.

Sari peste mese şi faci sport? Obiceiul te poate îmbolnăvi

Urmările nefaste ale renunţării la masa de dimineaţă şi la gustări pot apărea pe termen scurt şi lung. În timp ce se antrenează pe stomacul gol, unii pot avea greață, oboseală, disconfort. Dacă antrenamentul durează doar 20 de minute și este de intensitate scăzută, o masă înainte de antrenament s-ar putea să nu te afecteze. Dacă faci mişcare mai mult de 45 de minute sau o oră, corpul va avea mai multă energie și rezistență.

Dacă te antrenezi regulat, indiferent de activitate, renunţarea la mese îți poate afecta capacitatea de recuperare. La început, în lipsa hranei, nivelul glicemiei este deja scăzut, astfel încât corpul va folosi glicogenul pentru a creşte nivelul de glucoză și a menţine buna funcționare a creierului și a organelor, în general.

Vezi și: Sportul este sănătos, însă poate încetini procesul de slăbire. Iată de ce!

„Alergi cu un rezervor gol. Dacă mușchii tăi nu au suficient combustibil sau nu au rezerve de glicogen, asta va inhiba și va scădea recuperarea pe termen lung. Cel mai probabil mușchii tăi se vor simți mai obosiți și, dacă nu ai energia pentru a te antrena sau a te recupera, atunci nu vei rezista nici de-a lungul zilei”, a explicat Abby Chan.

Când să mănânci înainte de a face sport?

Este ideal să iei masa o oră şi jumătate sau o oră înainte de a face mişcare, ceea ce ar însemna că nu este indicat să mergi la sală direct după somnul de noapte. Dacă programul nu-ţi permite să faci sport decât dimineaţa, ia o gustare bogată în carbohidrați cu o jumătate de oră înainte pentru a-ţi menține nivelul de zahăr din sânge. Poate fi un fruct sau o felie de pâine prăjită. Vei fi mai entuziasmat să faci mişcare.

FOTO: Shutterstock