De ce boli ne fereşte aerisirea corectă a locuinţei

2 20429119916 313c38e0f0 o jpg jpeg

Indiferent de anotimp, aerisirea zilnică a locuinţei este absolut obligatorie în menţinerea sănătăţii. Un aer curat ajută sistemul imunitar să lupte cu bacteriile şi virusurile. Deschiderea larg a ferestrelor este soluţia cea mai eficientă pentru o ventilaţie corectă.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, praful şi alergenii fac aerul din interior de cinci ori mai poluat decât cel din exterior. Aerisirea insuficientă favorizează menţinerea şi răspândirea alergenilor şi a bacteriilor, crescând astfel riscul apariţiilor bolilor respiratorii.

Aerul curat îmbunătăţeşte sănătatea inimii

Dimineaţa, corpul nostru secretă adrenalină şi hormoni ai stresului, ceea ce conduce la creşterea presiunii arteriale. Un aer stagnat forţează organismul să depună mai mult efort pentru a obţine cantitatea necesară de oxigen. De aceea este bine să aerisim camera, imediat după ce ne trezim,  cel puţin 10 minute, timp în care putem face chiar şi mişcarea de dimineaţă. Astfel, aerul proaspăt va revigora organismul pentru o nouă zi. Trebuie să ştiţi că lipsa de oxigen se manifestă de obicei prin respiraţie accelerată, bătăile inimii crescând în intesitate.

Reîmprospătarea aerului ajută activitatea intelectuală

Omul, prin respiraţie, consumă oxigen şi elimină dioxid de carbon. Atunci când camera nu este suficient aerisită, activitatea intelectuală şi, implicit, concentrarea scad şi apar durerile de cap, precum şi tulburările de somn.

Aerisirea optimă ţine mucegaiul la distanţă

Umiditatea în exces (peste 60%) contribuie la dezvoltarea mucegaiului şi favorizează dezvoltarea microbilor. În aceste cazuri, organismul este expus dezvoltării de infecţii ale tractului respirator. De asemenea, din cauza umidităţii crescute, transpiraţia nu se evaporă uşor de pe piele, iar riscul de a căpăta eczeme sau foliculitze creşte.

Dacă se fumează în încăpere, atunci aerul devine şi mai poluat, fapt care favorizează apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi bronhopulmonare.

Ce simptome apar atunci când atmosfera este poluată în locuinţă:

  • strănut
  • tuse seacă agasantă
  • usturimi de sinusuri
  • dureri de cap
  • oboseală
  • lăcrimarea ochilor
  • mâncărimea pielii
  • senzaţia de sufocare
  • tulburări de somn
  • respiraţie îngreunată.

Când şi cât se aeriseşte locuinţa

Toate camerele din casă trebuie să fie aerisite dimineaţa, imediat după trezire, timp de 10-15 minute, pentru a elimina aerul închis acumulat pe timpul nopţii.

De asemenea, în timpul zilei, trebuie să deschidem larg ferestrele, să permitem aerului proaspăt să intre în încăperi. Bucătăria trebuie aerisită cel mai des, atât înainte, cât şi după servirea mesei. De asemenea, şi baia trebuie aerisită, având în vedere că umiditatea e şi mai prezentă în această încăpere. Calitatea aerului poate avea de suferit din cauza vaporilor de apă şi a temperaturilor ridicate care se formează.

Camera copiilor este cea mai importantă, mai ales pentru că cei mici sunt foarte energici. Oxigenul trebuie reîmprospătat o dată la două ore, deoarece acumularea dioxidului de carbon într-o cameră închisă duce la stări de nervozitate, irascibilitate, dureri de cap şi ameţeală.

Aerisirea, foarte importantă înainte de culcare

Pentru a asigura un aer curat şi pe timpul nopţii, trebuie să aerisim şi înainte de culcare, cel puţin 20 de minute. Astfel, vom avea un somn ohihnitor.

Iarna, specialiştii recomandă ca aerisirea să se facă de cel puţin patru ori pe zi. Ideal este ca geamurile să fie larg deschide, şi nu rabatate, timp de 10-15 minute, în funcţie de dimensiunea camerei. Trebuie să aerisim chiar şi atunci când plouă afară, pentru că atunci aerul este cel mai proaspăt.

Plantele curăţă aerul

Plantele de interior sunt foarte frumoase şi ne dau o stare de bine, dar sunt şi eficiente pentru a menţine aerul din încăpere proaspăt şi curat. Elimină cantităţi mari de oxigen şi, în acelaşi timp, absoarbe dioxidul de carbon.