De ce sunt periculoase scobitorile? Un medic stomatolog îţi spune cum pot afecta dantura şi gingiile
Scobitorile, în special cele din lemn, nu sunt deloc recomandate pentru curăţarea dinţilor şi ar trebui înlocuite cu variante mai prietenoase cu gingiile.
Prin utilizarea frecventă a scobitorilor se pot provoca leziuni ale gingiilor, care predispun la apariţia unor infecţii. De asemenea, se pot deteriora lucrările dentare. Un alt aspect de luat în calcul este acela că scobitorile se pot rupe, ceea ce permite unor fragmente de lemn să pătrundă în gingie. „Deşi sunt printre cele mai la îndemână instrumente de curăţat interdentare, scobitorile sunt şi cele mai nocive pentru sănătatea orală”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, care îţi face mai multe recomandări cu privire la igiena orală în cele ce urmează.
Gingia poate fi afectată de aşchiile scobitorilor
„În primul rând, în funcţie de calitatea scobitorii, multe se pot rupe, lăsând astfel fragmente, vârfuri de scobitoare în gingie. Nescoase imediat, aşchiile pot cauza inflamaţie gingivală şi ulterior infecţie. În caz că vi se întâmplă aşa ceva, încercaţi întâi să scoateţi fragmentul, după care, dacă nu reuşiţi, prezentaţi-vă de urgenţă la un medic stomatolog. Apoi, simpla înţepare a gingiei cu scobitoarea produce o cale de acces a bacteriilor, predispunând astfel parodonţiul la infecţii”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Există posibilitatea ca scobitorile să provoace retracţie gingivală
„Un alt impact negativ al utilizării scobitorii este şi retracţia gingivală, care apare ca reacţie a agresiunii mecanice. Mai ales când avem lucrări dentare (coroane, faţete, etc.), retracţia gingivală aduce consecinţe dezastruoase în plan estetic, expunând dintele preparat de sub lucrare, care, de multe ori, poate avea o culoare diferită faţă de cea a lucrării. Dacă există spaţii mari şi dificil de igienizat între dinţi, indicat este să vă adresaţi medicului dentist pentru a găsi împreună o soluţie optimă”, este sfatul medicului stomatolog Sorina Stroe.
Ce alte opţiuni ai la îndemână?
Potrivit medicului stomatolog Sorina Stroe, în locul scobitorilor, se poate recurge la variante mai prietenoase cu gingia, cum ar fi:
Aţa dentară
Corect folosită, şi doar ocazional, aţa dentară are mai puţine consecinţe negative asupra gingiilor.
Periuţele interdentare
Acestea sunt delicate cu parodonţiul, dar trebuie schimbate frecvent.
Duşul bucal
Este varianta ideală de curăţare interdentară. Pe lângă curăţarea eficientă a spaţiilor interdentare, are şi o acţiune benefică asupra gingiei, deoarece jetul de apă efectuează un masaj la acest nivel.