De ce „vorbim la pereţi“? Cum apar erorile de comunicare

1 shutterstock 443221540 jpg jpeg

De multe ori, avem obiceiul de a ne supăra pe ceilalţi pentru reacţiile lor. Lucrul important care ne scapă din vedere este că răspunsul celui cu care vorbim este un feedback la modul nostru de comunicare. Ce înseamnă asta? Că nu suntem buni comunicatori? Că nu transmitem mesajul corect? Că nu putem să ne facem înţeleşi?

„Fiecare om vorbeşte «pe limba lui» şi, oricât am avea impresia că pentru noi este clar mesajul, atâta timp cât nu «traducem» pe limba celuilalt, lăsăm mult loc de interpretări. Când nu înţelegem complet o informaţie primită, tindem să umplem golurile cu lucrurile cele mai cunoscute pentru noi, subiective, din experienţe personale. Astfel că, dacă interlocutorul omite, vorbeşte prea general sau schimbă sensul, lipsa de claritate ne îndeamnă creierul să completeze mesajul primit cu bucăţi de informaţie familiare pentru noi, nu neapărat corecte pentru situaţia în care se află celălalt. Acest proces are loc în modul cel mai rapid, confortabil şi familiar cu putinţă, pentru a folosi cât mai puţină energie cu putinţă”, explică psihologului Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).

Totodată, specialistul afirmă că una dintre marile probleme în comunicare este că uneori nu suntem conştienţi cât de superficial poate fi mesajul pe care îl transmitem. Fie că recunoaştem sau nu, mulţi dintre noi se aşteaptă ca persoanele din jurul nostru să înţeleagă, să ne citească gândurile, să îşi dea seama singuri.

„Când presupunem că ceilalţi înţeleg, fără să explicăm cu adevărat motivul pentru care ne simţim ignoraţi, răniţi, trădaţi, apar nemulţumirea şi sentimentul că nu le pasă. Ori, în multe cazuri nu este vorba că nu le pasă. De cele mai multe ori, pentru că îşi trag propriile concluzii, din lipsă de informaţie, adoptă atitudinea adecvată propriei concluzii, bazată pe trăirile lor interioare. Este absurd să ne aşteptăm la o reacţie potrivită trăirii noastre interioare din două motive: fiecare reacţionează diferit şi omul reacţionează la ce primeşte: dacă primeşte doar bucăţele, fără să înţeleagă cu adevărat sensul, atunci de fapt reacţionează la altceva decât ce trăiesc eu în interior.

Dacă pentru mine un lucru are sens să fie într-un fel, pentru altcineva poate fi complet diferit. Astfel, este de datoria fiecăruia să picteze o imagine cât mai clară a lumii interioare, cu trăirile propria, astfel încât să se facă înţeles. Dacă vrei să fii înţeles, descrie clar ce se întâmplă cu tine şi foloseşte-ţi cuvintele pentru a explica cât mai fidel lucrurile“ încheie psihologul.

FOTO ShutterstockRecente