Durerile de cap şi febra, simptome ale infecţiei cu West Nile. La ce trebuie să fii atent

1 shutterstock 337527137 jpg jpeg

Medicii atrag atenţia că un număr mic dintre persoanele care contractează infecţia cu virusul West Nile transmis de ţânţari pot dezvolta forme grave. Febra, durerile de cap şi vărsăturile se numără printre manifestările bolii.

Infecţia cu West Nile este transmisă prin intermediul ţânţarilor, nu de la om la om. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome şi nu se află în vreun pericol. Însă, dacă apar dureri de cap puternice şi dureri musculare, febră, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă controlul medical.

„Pentru marea majoritate a populaţiei, virusul este asimptomatic. 1 din 5 cazuri pot dezvolta febră cu dureri de cap, diaree, vomă, iar 1 la 150 de persoane poate dezvolta infecţii ale sistemului nervos central. Foarte grav se pot infecta persoanele imunocompromise care mai au şi alte boli pe fond şi unele cazuri nefericite se pot termina cu deces”, potrivit Elenei Fălcuţă - cercetator ştiinţific Institutul Cantacuzino citată de Digi24.

Factorii de risc pentru o infecţie gravă sunt vârsta şi anumite afecţiuni. Dacă ai peste 60 de ani şi suferi de diabet, hipertensiune arterială sau alte afecţiuni cronice, în cazul în care te infectezi cu West Nile poţi avea şi alte simptome, precum sensibilitate la lumină, gât rigid, slăbiciune musculară, frisoane şi convulsii. Fiind o infecţie virală, nu are un tratament specific, medicul recomandând medicamente în funcţie de simptome: ibuprofen sau aspirină pentru durerile de cap şi musculare sau medicamente administrate intravenos pentru simptomele grave.

Măsuri de protecţie

Măsurile de protecţie împotriva virusului recomandate de autorităţi sunt: evitarea zonelor cu ţânţari sau, dacă acest lucru este imposibil, purtarea pantalonilor lungi şi a bluzelor cu mâneci lungi în preajma acestora; acoperirea cărucioarelor în care stau bebeluşii cu plasă anitiţânţari; utilizarea repelenţilor; montarea, la ferestrele casei şi la uşile de la balcon, a unor plase care să împiedice intrarea ţânţarilor; îndepărtarea gunoiului menajer din jurul casei şi a recipientelor în care se pot aduna gunoaie sau apă. De asemenea, dacă în curte sau pe stradă se formează bălţi, e bine ca acestea să fie secate, iar vasele cu apă ale animalelor de companie trebuie schimbate zilnic.



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg