Fă mișcare în fiecare zi! Știința confirmă că exercițiile efectuate în mod regulat pot ține cancerul departe

Un amplu studiu internațional, publicat recent în New England Journal of Medicine, notează bbc.com, vine cu vești încurajatoare pentru persoanele care au trecut printr-un diagnostic de cancer de colon: exercițiile fizice regulate pot reduce semnificativ riscul de recidivă și deces și cresc șansele de supraviețuire.

image

Mișcarea poate reduce riscul de ricidivă

Pe parcursul a opt ani, 889 de pacienți care au finalizat chimioterapia au fost urmăriți pentru a vedea efectele unui program de exerciții fizice. Jumătate dintre ei au urmat un regim organizat de mișcare, iar ceilalți au primit doar recomandări generale privind un stil de viață sănătos.

Rezultatele sunt remarcabile:

  • După cinci ani, 80% dintre cei activi fizic nu au avut recidive, față de 74% în grupul de control. Asta înseamnă o reducere cu 28% a riscului de revenire a cancerului.
  • După opt ani, doar 10% dintre cei care au făcut exerciții au decedat, comparativ cu 17% în cealaltă grupă – ceea ce înseamnă un risc de deces redus cu 37%.

Câtă mișcare este suficientă?

Ai nevoie doar de 3-4 ședințe săptămânale de mers alert, dans, înot sau orice formă de activitate fizică moderată, cu durate de 45-60 de minute. Nu trebuie să alergi un maraton – contează constanța și implicarea ta.

Programul de mișcare a început la scurt timp după terminarea tratamentului cu citostatice și a inclus sesiuni săptămânale cu antrenori specializați în primele șase luni, care ulterior au devenit lunare.

De ce funcționează?

Deși mecanismul nu este complet înțeles, specialiștii cred că mișcarea ajută la reglarea hormonilor de creștere, reduce inflamația și întărește sistemul imunitar – esențial în lupta cu celulele canceroase.

Dr. Joe Henson, cercetător la Universitatea din Leicester, a subliniat că activitatea fizică nu doar crește rata de supraviețuire, ci reduce oboseala, crește forța fizică și ridică moralul pacienților.

Un pas spre viitorul oncologic

Potrivit Carolinei Geraghty, de la Cancer Research UK, aceste rezultate pot transforma medicina oncologică. Sunt mai multe cercetări în desfășurare pentru a analiza dacă și în cazul altor tipuri de cancer – cum ar fi cel de sân – exercițiile fizice pot avea același efect benefic.

@Unsplash

Editor: Raluca Toma