Aşa eviţi substanţele periculoase!

1 63653 original jpg jpeg

Ai tot auzit în ultima vreme vorbindu-se despre ei: bisfenol, ftalaţi, parabeni. Aceşti compuşi se numesc perturbatori endocrini. Unde se găsesc? Sunt periculoşi? Cu ce am putea să-i înlocuim? Răspunsul la întrebări îl găseşti în cele ce urmează.

Perturbatorii endocrini sunt prezenţi în majoritatea produselor de pe piaţă:obiecte din plastic,cutii de conserve,peturi,haine,cosmetice,chiar biberoane şi aparatură medicală.

Mult timp,aceste substanţe au fost considerate vitale pentru progres şi pentru confortul nostru. Graţie perturbatorilor endocrini,alimentele se conservă timp îndelungat,recipientele sunt mai uşoare şi incasabile,cremele cosmetice îşi pierd mai greu din proprietăţi.

Dar,iată şi reversul medaliei:tot aceste substanţe „revoluţionare” ne supun unei influenţe chimice periculoase şi sunt considerate responsabile pentru răspândirea diabetului,a cancerului sau a infertilităţii. Cu toate acestea,nu se ştie cât de grave sunt efectele lor secundare.

Ce sunt perturbatorii endocrini?

Un perturbator endocrin este o substanţă chimică de sinteză ori naturală,care interacţionează cu hormonii din corp şi le influenţează activitatea.

Există acum aproximativ 500 de tipuri de substanţe,iar numărul moleculelor incriminante creşte pe zi ce trece.

În afară de  bisfenol A,cele mai răspândite substanţe sunt parabenii,care se regăsesc în 80% dintre produsele cosmetice,ftalaţii,substanţe chimice folosite în calitate de plastifianţi pentru producţia de materiale plastice,şi perfluoraţii,care se utilizează la fabricarea tigăilor antiadezive.

Riscuri dovedite

Studiile recente sunt tot mai axate pe ideea că perturbatorii endocrini sunt responsabili pentru problemele reproductive,influenţează creşterea numărului de bolnavi de prostată şi de cancer de sân şi duc la apariţia unor dezechilibre,cum ar fi purbertatea precoce,obezitatea,diabetul,problemele cu tiroida şi tulburările de comportament.

Dar,pe lângă influenţa acestor substanţe,maladiile mai au şi alte cauze,cum ar fi alimentaţia precară,moştenirea genetică şi stilul de viaţă dezordonat.

Cât din fiecare influenţează apariţia bolilor? Specialiştii caută răspunsului...

Aşa eviţi compuşii chimici!

Este imposibil să eviţi toţi perturbatorii endocrini,dar îţi poţi limita contactul cu ei. Mănâncă mai puţină carne şi produse lactate din comerţ şi introdu în alimentaţie cât mai multe fructe şi legume.

Alege mereu produse proaspete în detrimentul produselor congelate şi ambalate. Pentru bucătărie,cumpără ustensile şi recipiente din materiale inerte:sticlă,inox,fontă,ceramică etc.

Evită să încălzeşti mâncarea la microunde şi să-ţi conservi produsele în caserole de plastic. În ceea ce priveşte aditivii alimentari,nu consuma produse care conţin E 320 şi seria E 214-219,formată din parabeni.

Foloseşte puţine produse cosmetice şi de igienă personală,mai ales în timpul sarcinii.

Nu în ultimul rând,citeşte eticheta de pe obiectele pe care le cumperi şi asigură-te că nu conţin perturbatorii endocrini ca ftalaţi,parabeni şi bisfenol.

Bisfenol A,o substanţă periculoasă

Nu are efecte negative demonstrate asupra oamenilor,dar nenumărate studii au arătat cât de dăunător este pentru animale.

Bisefenol A intră în compoziţia plasticului alimentar şi este utilizat pentru fabricarea biberoanelor,produselor de igienă dentară,recipientelor reîncărcabile pentru apă,recipientelor din plastic pentru băuturi sau CD-urilor.

Tocmai de aceea,biberoanele care conţineau acest compus chimic au fost scoase de pe piaţa ţărilor UE,iar desfacerea şi importul lor au fost interzise.

Atenţie!

Perturbatorii endocrini sunt peste tot în jurul nostru! O parte din aceste substanţe sunt răspândite direct în mediul înconjurător,cum ar fi pesticidele şi reziduurile chimice,altele se găsesc în compoziţia produselor de pe piaţă:haine,jucării,cosmetice,ustensile de bucătărie.



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg