Infecţia urinară în sarcină – simptome, tratament şi prevenţie
În perioada sarcinii, femeile sunt supuse unui risc crescut de infecţii urinare, mai ales între săptămânile 6-24 de sarcină. Aceste afecţiuni de produc ca urmare a schimbărilor ce se produc în tractul urinar. Deoarece uterul îşi modifică dimensiunea, acesta poate bloca scurgerea urinei din vezică, cauzând astfel infecţia urinară.
Infecţia urinară în sarcină – simptome
Simptomele infecţiei urinare variază de la femeie la femeie şi pot include durere, disconfort la urinare, iar în timpul actului sexual, disconfort pelvin sau dureri abdominale inferioare, urgenţă frecventă sau necontrolată de a merge la toaletă, chiar dacă urina este în cantităţi mici. În plus urina poate fi urât mirositoare sau tulbure. De asemenea, este posibil sănu existe niciun simptom, cu toate că în tractul urinar există bacterii. Această condiţie se numeşte “bacteriurie asimptomatica” şi, dacă nu este tratată pe perioada sarcinii, există un risc crescut de a face pielonefrita, care creşte riscul de naştere prematură şi de a avea un copil cu greutate mică la nastere. De aceea, examenul de urină şi urocultura se efectuează de rutină în sarcină.
Citeşte şi: Ce infecţii pun sarcina în pericol
Infecţia urinară în sarcină – tratament
Pentru a afla dacă există bacterii în tractul urinar, este nevoie de efectuarea unei analize de urocultură încă de la prima vizită prenatală. Dacă rezultatul este negativ, şansele de a dezvolta o infecţie urinară la nivelul rinichilor pe parcursul sarcinii este scăzută. În cazul rezultatul este pozitivă, se administrează un tip de antibiotice orale, sigure pe timpul sarcinii. Tratamentul durează o săptămână şi constă în utilizarea lichidului intravenos şi antibiotice, în funcţie de gravitate.
Ginecologul măsoară frecvent temperatura, tensiunea arterială, pulsul, respiraţia, pentru a fi sigur că fătul nu este în pericol. După tratament se efectuează iar testul pentru a verifica dacă infecţia a dispărut.
Infecţia urinară în sarcină – prevenţie
Este indicat consumul a cel puţin un litru de apă pe zi şi de asemenea, este recomandat sucul de merişoare şi de afine, benefic pentru tractul urinar. Trebuie eliminat cu desăvârşire zahărul, cofeina şi alcoolul. Dorinţa de a merge la toaletă nu trebuie ignorată, iar lenjeria purtată este indicat să fie din bumbac şi să nu fie strâmtă.