4 moduri prin care poţi avea o respiraţie proaspătă

1 4 moduri respiratie proaspata unsplash jpg jpeg

Respiraţia neplăcută mai este cunoscută şi sub denumirea de halitoză sau halenă şi este foarte des întâlnită. Fie apare din cauza unei igiene orale deficitare, fie de la o anumită alimentaţie sau chiar şi de la fumat. Uneori, respiraţia urât mirositoare poate semnala apariţia afecţiunilor gingivale.

Indiferent de situaţie, este bine să mergi la un control stomatologic şi să efectuezi o radiografie dentară şi un consult de rutină. De asemenea, medicul îţi poate trata chiar de la prima şedinţă problema prin tratamente sigure şi fără durere. În plus, acesta îţi poate oferi sfaturi cu privire la rutina zilnică de îngrijire a danturii şi îţi poate recomanda instrumentele necesare pentru o bună curăţare şi o respiraţie mult mai plăcută.

Iată mai jos 4 moduri prin care stomatologul îţi poate reda respiraţia proaspătă.

Igienizarea dentară profesională

Igienizarea este un tratament eficient ce îţi redă sănătatea danturii, aspectul frumos al zâmbetului şi prospeţimea respiraţiei, în doar o singură şedinţă. Această procedură se realizează doar de către un medic stomatolog în cabinetul de medicină dentară. Ajută la îndepărtarea resturilor alimentare şi a bacteriilor atât de pe suprafaţa danturii, cât şi de sub gingii. Trebuie să faci o igienizare dentară profesională de cel puţin două ori pe an, ca să eviţi problemele dentare, iar respiraţia orală să fie mereu plăcută, spune dr. Ionuţ Leahu. Este bine să mai ştii că procedura aceasta este completată şi de tehnica airflow, care ajută la eliminarea petelor de pe dinţi, formate în timp din cauza consumului de alimente sau băuturi colorate, precum sfecla roşie, fructele de pădure, condimentele, vinul roşu, ş.a.m.d.

Detartrajul dentar

La fel ca igienizarea, şi detartrajul dentar te poate ajuta să ai o respiraţie proaspătă şi un zâmbet sănătos. Acesta se realizează în 30 de minute, iar procedura este nedureroasă. Rolul detartrajului este de a elimina depunerile de placă bacteriană depozitate pe suprafaţa dinţilor, dar şi a tartrului dentar cantonat subgingival. Un astfel de tratament este recomandat tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, o dată la 6 luni. Iar, în cazul fumătorilor, detartrajul ar trebui realizat chiar mai des, din 4 în 4 luni.

Consumul de alimente sănătoase

Conform WebMD, pentru a avea o respiraţie plăcută, este bine să avem în vedere o alimentaţie bogată în calciu şi vitamine. Prospeţimea respiraţiei se menţine doar prin consumul de fructe şi legume proaspete. Mai mult decât atât, acestea ajută la autocurăţarea danturii prin secreţia salivei şi întăreşte smalţul dinţilor. De asemenea, este bine să mai ştii că alimentele sănătoase îţi protejează dantura de diferitele probleme orale. Introducerea acestora în mesele zilnice te va ajuta să ai respiraţia proaspătă şi implicit dantura curată şi zâmbetul sănătos.

Igiena orală corespunzătoare

Rutina de îngrijire a dinţilor constă în periajul dentar realizat de două ori pe zi şi folosirea instrumentelor suplimentare de curăţare. După micul dejun şi înainte de culcare, periază-ţi dinţii cu o periuţă moale sau medie ori cu una electrică potrivită vârstei şi completează periajul cu aţa dentară şi apa de gură. Numai aşa vor fi înlăturate toate resturile alimentare de pe dinţi, iar bacteriile vor fi eliminate cu uşurinţă de pe întreaga dantură. Stomatologii recomandă să-ţi cureţi şi limba cu un dispozitiv special, deoarece bacteriile se depozitează şi pe suprafaţa acesteia. Mergi la controalele periodice şi astfel vei evita apariţia afecţiunilor gingivale sau a altor probleme ce ţin de cavitatea orală.

Sursă poză: Unsplash/Pexels