5 semne care indică uleiuri esenţiale contrafăcute

1 66272 original jpg jpeg

Achiziţionarea unui ulei esenţial este întotdeauna o provocare. Uleiurile esenţiale pot fi amestecate uşor cu uleiuri mai ieftine, iar cele de calitate mai slabă pot fi comercializate la preţuri exagerat de mari.

Iată la ce trebuie să te uiţi,când cumperi o sticlă cu uleiuri esenţiale:

1.Cum arată

Pare un paradox,dar uleiurile esenţiale nu trebuie să fie uleioase. Fă următorul test:pune o picătură de ulei esenţial pe o hârtie albă şi lasă să se usuce. Dacă a rămas pe hârtie un inel uleios,nu este ulei esenţial pur. Există însă şi excepţii:uleiurile esenţiale de santal,de muşeţel german,de patchouli care sunt în mod natural mai consistente şi mai colorate.

2.Cum se simt

Pune pe degetul arătător de la o mână ulei vegetal obişnuit,şi o picătură de ulei esenţial pe arătătorul de la cealaltă mână. Freacă picăturile între arătător şi degetul mare,şi simte diferenţa. Chiar dacă sunt un pic alunecoase,uleiurile esenţiale nu sunt consistente,vâscoase sau grăsoase. Cu excepţiile menţionate la punctul anterior.

3.Cum curg

În mod normal,sticlele cu uleiuri esenţiale sunt dotate cu picurător care micşorează orificiul sticei. Acesta permite dozajul corect,dar şi prelungeşte viaţa produsului,ferindu-l de oxidare.

Atenţie la sticlele al căror orificiu se prelungeşte cu o pipetă din plastic sau din cauciuc. Acestea se pot rupe uşor,lăsând impurităţile să intre în lichid.

4.Cum sunt îmbuteliate

Uleiurile esenţiale trebuie îmbuteliate în recipiente din sticlă,pentru că componenţii lor intră în reacţie cu plasticul. Sticla trebuie să fie închisă la culoare,care protejează lichidul de  lumina solară. Recipientele se păstrează într-un loc răcoros,dar nu la frigider.

5.Cât costă

Un preţ mai mare nu înseamnă automat calitate mai bună,dar preţul neobişnuit de mic trebuie să te pună totuşi în gardă. Uleiurile esenţiale sunt,inevitabil,ceva mai scumpe:e nevoie de o un container  mare,plin cu plante pentru a umple o singură sticluţă cu ulei. Când planta e uşor de cultivat şi recoltat – cazul lavandei,rozmarinului,uleiului de portocale-  preţul e mai mic,dar când e invers – cazul trandafirului,iasomiei-,preţul creşte corespunzător. Prin urmare,înainte de a cumpăra,verifică preţul pe internet,din mai multe surse.

Citeşte şi:

Seminţele de mărar îţi reglează ciclul menstrual

Topinambur – planta nutritivă care creşte în curtea ta!