Aceasta este băutura verii. Mihaela Bilic: "E perfectă pentru hidratare"
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic dezvăluie că există o băutură ce poate face adevărate minuni cu organismul nostru în zilele călduroase de vară. Ne răcoreşte, ne hidratează organismul şi, în plus, are nenumărate benedicii. Despre ayran este vorba!
Pe lângă apă, limonadă, ceai rece şi multe ciorbe, ar trebui să consumăm şi ayran, băutura tradiţională turcească.
„Ayran-ul este băutura verii. Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi? Pe lângă apă, limonadă, ceai rece(fără zahăr!), ciorbă cu multe legume(şi minerale), va propun o alternativă: ayran-ul? Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura naţională a Turciei şi dacă la nici la ei nu e cald, atunci unde?", scrie medicul nutriţionist pe Facebook.
Originar din orientul Mijlociu, ayran-ul este o băutură perfectă pentru zilele călduroase de vară. Hidtratează organismul şi are alte numeroase beneficii.
"Ayran-ul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran şi ţările arabe. Compus din 1/3 iaurt(de oaie, capră sau vacă), apă şi un strop de sare, ayran-ul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conţine toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reţine lichidele în corp şi previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al caniculei? Tot ayran-ul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenţii lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală şi îi blochează absorţia- nu întâmplător kebab-ul sau şaorma se însoţesc de un ayran?", mai scrie ea.
Preparatul românesc care te ajută să slăbeşti. "Nu dai greş cu asta"
Totodată, Mihaela Bilic de îndeamnă să consumăm iaurtul datorită proprietăţilor sale.
"Iaurtul este de origine greacă şi la început era considerat un aliment destinat bolnavilor şi convalescenţilor, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăţi anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunităţii şi a digestiei. Deşi în Occident iaurtul cucereşte populaţia abia după al doilea război mondial, în Turcia şi bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc foloseşte iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul.
"Despre ayran mai trebuie spus că rezistă bine la căldura toridă a verii, nu există riscul să fermenteze şi e mai plăcut la consistenţă faţă de laptele bătut, tocmai pentru că e diluat cu apă. Răcoritor şi remineralizant, merită introdus în obiceiurile noastre estivale, mai ales că a început să fie produs şi de companiile româneşi de prelucrare a laptelui☺️ O vară cu gust vă doresc!", adaugă Mihaela Bilic.