Alimente afrodiziace care au făcut istorie
Din vremuri străvechi, datorită formei lor, fructele ca rodia, smochina sau avocadoul şi legumele precum ceapa, prazul, sparanghelul au fost folosite pentru a stimula dorinţa sexuală şi pentru a creşte potenţa.
Rădăcinoase cu efect minune
Din scrierea „Cartea înţelepciunii lui Solomon” din „Vechiul Testament”,reiese că rădăcina de mătrăgună era un stimulent sexual cunoscut în secolul I î. Hr.. Un veac mai târziu,împăratul roman Caligula avea convingerea că morcovii sunt benefici pentru sporirea potenţei.
O altă plantă rădăcinoasă,ginsengul,a fost folosită din vechime de chinezi pentru proprietăţile afrodiziace şi pentru a spori fertilitatea. Recent,un studiu al Universităţii din Napoli,Italia,a arătat care sunt motivele pentru care este util ginsengul în intimitate. Acţiunile lui antioxidante şi protectoare pentru organe au fost relaţionate cu activitatea celulară care influenţează în mod pozitiv activitatea sexuală.
Mai mult,condimentele aduse din Asia,ca scorţişoara,cuişoarele,anasonul,ghimbirul,cimbrul,au început să fie folosite ca afrodiziace şi în Europa secolului al XIV-lea.
Mierea
Te-ai întrebat vreodată de ce este numită „luna de miere” perioada imediat următoare căsătoriei? Se pare că denumirea provine de la un obicei străvechi care consta în consumarea de-a lungul unei luni de către tinerii căsătoriţi a unei băuturi făcută din mierefermentată. Însuşi medicul grec Hipocrate prescria mierea ca tonic sexual. În timp,s-a descoperit şi motivul pentru care mierea are efect afrodiziac:ea conţine bor,un mineral care reglează nivelul de estrogen şi testosteron.
Fructe,nuci şi boabe recomandate datorită formei lor
În secolul al XIV-lea,medicul elveţian Paracelsus a observat că forma roadelor pământului indică în multe cazuri organele pentru care sunt benefice. Pentru creşterea potenţei,el recomanda consumul de nuci,utile atât pentru creier,cât şi pentru sănătatea aparatului reproducător.
Cu mult timp înaintea lui,aztecii au făcut asocieri asemănătoare. De pildă,credeau că avocado are proprietăţi afrodiziace datorită formei lui. Însăşi denumirea „avocado” provine din termenul „ahuacatl” care semnifica testicule în limba nahuatl a aztecilor.
Pe lângă avocado,aztecii foloseau pentru efectul afrodiziac o băutură din boabe de cacao. În jurul anului 1980 s-a aflat şi secretul acestei băuturi:substanţa feniletilamină,numită şi molecula dragostei,un stimulent al sistemului nervos central,îndeosebi a regiunii răspunzătoare pentru emoţii.
Ştiai că...
...în secolul al XVI-lea,au fost aduşi din Lumea Nouă în Europa cartofii? Odată cu ei,a pătruns şi ideea potrivit căreia cartoful ar fi şi un bun afrodiziac.
Vechi afrodiziace greceşti
Din vremuri străvechi usturoiul a fost considerat un aliment afrodiziac. În vremea poetului antic Homer,grecii obişnuiau să mănânce usturoi,pe care-l puneau în aluatul de pâine,în salate sau în mâncăruri,pentru a le condimenta.
Printre afrodiziacele greceşti celebre se numără şi… creierul de vrabie. Se pare că,de-a lungul vremii,s-a făcut o conexiune între mitul potrivit căruia Afrodita,zeiţa greacă a dragostei,considera vrăbiile păsări sacre,şi beneficiile creierului acestor păsări pentru sporirea dorinţei.