Alimente care îmbunătăţesc vederea

1 72017 original jpg jpeg

Cercetările demonstrează că o alimentaţie corectă poate reduce riscul de a dezvolta anumite afecţiuni oculare, inclusiv cataracta şi degenerescenţa maculară, ambele boli fiind legate de înaintarea în vârstă.

Iată o listă de vitamine esenţiale pentru sănătateaochilor,precum şi câteva produse alimentare în care acestea se găsesc.

Vitamina A

Bogaţi în vitamina A,morcovii sunt cele mai cunoscute alimente care sprijină sănătatea ochilor. Această vitamină este esenţială pentru o vedere bună,deoarece protejează corneea sau suprafaţa ochiului. În plus,previne apariţia glaucomului,cataractei şi a degenerescenţei maculare. Nu eşti un mare fan al morcovilor? Atunci poate îţi plac mai mult spanacul,ardeii graşi,cartofii dulci sau ouăle. Vestea bună este că foarte puţini sunt cei care au deficit de vitamina A,aşa că nu e obligatoriu să consumi morcovi.  

Vitamina C

Acest antioxidant puternic este extrem de popular şi nu e de mirare. Vitamina C poate ajuta sistemul imunitar,luptă contra răcelilor,a bolilor legate de stres şi chiar ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral. Când vine vorba de ochi,poate ajuta la scăderea riscului de cataractă sau la regresia ei,dacă este în curs de dezvoltare. În multe cazuri,cataracta este asociată cu înaintarea în vârstă,aşa că este foarte important pentru persoanele cu vârsta de peste 40 ani să consume alimente bogate în vitamina C. Aceasta se găseşte din belşug în ardei,legume verzi cu frunze de culoare închisă,căpşuni şi portocale.

Vitamina E

Aceasta ajută la reducerea riscului de degenerare maculară şi de cataractă. Vitamina E poate fi găsită în alimentele de culoare verde închis,cu frunze,în ardei,nuci şi uleiuri vegetale.

Luteina

Aceasta funcţionează ca un filtru de lumină şi protejează ochii de razele ultraviolete nocive (UV). Astfel,scade riscul de degenerare maculară. Corpul uman nu sintetiză această vitamină pe cont propriu,deci este important să se integreze în regimul alimentar legumele cu frunze verzi,cum ar fi varza creaţă,sau fructele de avocado. Avocado sunt o importantă sursă de luteină,cunoscută şi sub numele de „vitamina pentru ochi”. Acest nutrient are nevoie de grăsime pentru a fi absorbit,astfel încât este necesar să presari nişte ulei de măsline în salata de varză,de exemplu.

Acizii graşi Omega-3

Ajută ochii în mai multe moduri. De exemplu,Omega-3 atenuează simptomele sindromului de ochi uscat. Peştele de apă rece,cum ar fi somonul,dar şi nucile şi seminţele de in,sunt alimente bogate în Omega-3.