Aşa tratezi răceala de vară cu remedii naturiste!

1 70761 original jpg jpeg

O vorbă românească spune că cei mai deştepţi oameni răcesc vara. Medicii susţin însă că oricine poate răci în sezonul cald. Diferenţele de temperatură - cald afară şi răcoare în interior - atacă sistemul de apărare al corpului, iar acesta devine vulnerabil la virusuri.

Răceala se instalează treptat,cu nas înfundat,durere în gât,strănuturi şi tuse,iar evoluţia ei poate dura aproximativ o săptămână. Plantele medicinale,unele fructe şi legume au proprietăţi de întărire a imunităţii. De exemplu,echinacea este unul dintre cele mai bune remedii contra infecţiilor microbiene. Poţi face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă,din care bei 3 ceşti pe zi.

Oamenii de ştiinţă au dovedit că cei care beau ceai de soc ori consumă alte preparate cu soc în timpul răcelilor se vindecă mai repede. De fapt,în cadrul studiului,simptomele neplăcute au început să se reducă în doar 2 zile la 93% dintre pacienţii bolnavi. Cei care au primit tratament placebo s-au vindecat în aproximativ 6 zile.

Ghimbirul,un bun antitusiv

Printre simptomele răcelii se numără şi tusea seacă? Ghimbirul te poate ajuta să combaţi această neplăcere,pentru că este un excelent antiinflamator şi antitusiv. Infuzia din ghimbir uşurează respiraţia şi se prepară astfel:se fierb 10 minute 2 linguriţe de nalbă uscată şi mărunţită şi 2-3 felii de ghimbir,în 2 căni de apă. După ce închizi focul,mai laşi amestecul la infuzat 10 minute,strecori şi bei 3-4 căni pe zi,din care una seara.

Levănţica reduce durerile musculare

Senzaţia de oboseală şi de durere în tot corpul poate fi diminuată dacă foloseşti ulei de levănţică. Acesta poate scădea febra,are acţiune sudorifică şi calmează durerile musculare. Freacă mâinile,gâtul şi picioarele cu o soluţie din apă călduţă şi 10 picături de ulei esenţial de levănţică de 2 ori pe zi.

Măceşele întăresc imunitatea

Fructele de măceş sunt bogateîn vitamina C. Aceasta nu previne răceala,însă îi poate scurta durata şi reduce intensitatea simptomelor-durerea de cap,tusea şi oboseala. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de fructe mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Lasă fructele la infuzat 15 minute,apoi strecoară şi îndulceşte cu miere. E bine să bei 3 ceşti pe zi sau să mănânci între 5 şi10 măceşe proaspete,fără seminţe.

Remedii care calmează durerea în gât

Gargara cu apă sărată reduce disconfortul cauzat de durerea din gât. Dizolvă o lingură de sare într-un pahar cu apă caldă şi fă gargară cu aceste amestec de 3 ori pe zi,până dispar simptomele.

Senzaţia de usturime şi de uscăciune pot dispărea dacă aplici în zona gâtului cataplasme cu ceapă,de 2 ori pe zi. Ai nevoie de 2 jumătăţi de ceapă coaptă,pe care le aplici pe piele,la o temperatură suportabilă,şi le ţii o oră. Gâtul inflamat şi roşu poate fi tratat eficient cu remediul din cartofii raşi,leac ştiut şi folosit din bătrâni.

Rade câţiva cartofi,stropeşte-i cu puţin spirt,înveleşte-i într-un tifon şi ţine-i câteva minute în zona gâtului,să-şi facă efectul. Repetă acest procedeu de 2-3 ori pe zi,până observi o ameliorare.

Soluţie pentru combaterea tusei

Poţi trata o răceală însoţită de tuse persistentă cu ridiche neagră. Această legumă este un remediu antitusiv eficient şi rapid. Taie o ridiche în jumătate şi scobeşte o parte în mijloc,apoi umple golul cu miere. După o noapte de stat la macerat se formează un sirop,din care trebuie să iei 3 linguriţe pe zi. Este indicat să nu mănânci şi să bei o jumătate de oră după administrarea remediului.

Idei Click! pentru femei

Spală-te des pe mâini,ca să reduci riscul infecţiilor.

Fă o cură de imunizare cu suplimente naturiste cu vitamina C sau mănâncă des citrice,măceşe,cătină şi fructe de pădure

Odihneşte-te suficient. Corpul are nevoie de toate resursele pentru a lupta cu virusul.

Când ai nasul înfundat,soluţiile saline sau cu apă de mare îţi curăţă sinusurile de secreţii şi îţi desfundă căile nazale.

Caseta specialistului

1fdc677d857e37647d1342ff6deca67b jpg jpeg

Dr.Ruxandra Constantina,

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,Telefon:0734 410 417

Foloseşte cu încredere plante care cresc imunitatea,scad febra,au efecte antiseptice şi antiinflamatorii la nivel respirator,stimulează expectoraţia şi calmează tusea:echinacea,propolis,ghimbir,busuioc,cimbru,pătlagină,cimbrişor,lemn-dulce,scoartă de salcie,muşetel,tei,soc,muguri de plop,de pin,de brad. Acestea se administrează sub formă de ceaiuri (îndulcite cu miere),tincturi,siropuri. Există si preparate naturale ce conţin uleiuri esenţiale (de lămâie,arbore de ceai,eucalipt,cimbru,mentă,pin,brad),care sunt adevărate antibiotice naturale,fără efecte adverse.