Atenţie, ghimbirul are multe beneficii, dar şi contraindicaţii! Când devine dăunător

1 shutterstock 1854305503 jpg jpeg

Probabil ştii deja că ghimbirul are numeroase proprietăţi medicinale şi că virtuţile sale terapeutice sunt folosite în numeroase tratamente. Gingerolul este cea mai importantă substanţă din ghimbir, iar cercetările au scos la iveală că ghimbirul poate fi la fel de eficient ca ibuprofenul. Însă această rădăcină poate aduce şi probleme.

Există situaţii când nu este indicat să-l foloseşti, aşa cum există afecţiuni, pe care ghimbirul le poate ţine sub control şi  diminuează simptomele. Când vine vorba despre ficat, rădăcina ajută la curăţarea sângelui de toxine, la o mai bună absorţie a nutrimentelor şi eliberează anumite enzime importante în procesul de digestie. Un studiu asupra beneficiilor oferite de ghimbir organismului, ale cărui concluzii au fost publicate în Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, susţine faptul că atât ghimbirul, cât şi cicoarea au un efect benefic, similar asupra ficatului, ajutând la bună lui funcţionare. În combinaţie cu ceapa şi cu usturoiul, ghimbirul are grijă de sănătatea sistemului cardiovascular, fiind şi un excelent antioxidant. Mai mult, ajută la transportul oxigenului şi a nutrimentelor către toate celulele corpului. Efectele sale minunate se pot observa asupra grăsimilor din întreg organismul, fiind indicat chiar şi în curele de slăbire. Dar sunt şi cazuri când este mai bine să eviţi acest aliment.

Când face rău ghimbirul

1. Ai o greutate mai mică decât trebuie – Ghimbirul este bogat în fibre şi duce la producţia de enzime digestive. Acestea accelerează procesul de ardere a grăsimilor şi reduc apetitul, ducând la slăbire.

2. Suferi de boli ale sângelui – Ghimbirul stimulează circulaţia sangvină, deci folosirea lui nu este recomandată în cazurile de hemofilie. Mai mult, neutralizează efectul medicamentelor recomandate în această boală.

3. Sarcina – La femeile însărcinate poate cauza contracţii premature şi naştere prematură. Nu îl folosi deloc în ultimul trimestru de sarcină.

4. Anumite medicamente – Dacă iei medicamente pentru diabet şi tensiune, medicamente pentru insulină şi anticoagulante, evită ghimbirul.

@shutterstock