Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului: scade nivelul colesterolului rău, dar este contraindicat în tratamentele anticoagulante

1 shutterstock 1484522300 jpg jpeg

Toţi ne-am confruntat măcar o dată în viaţă cu un episod chinuitor de greaţă. În acele momente, primul instinct este să apelezi la medicamente fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, ghimbirul funcţionează ca un antidot simplu şi eficient la fel cum o face în mai multe probleme de sănătate care pot apărea frecvent.

De mii de ani, vracii arabi, indieni şi asiatici au apreciat ghimbirul ca aliment picant şi medicament. Această plantă din aceeaşi familie botanică cu turmericul şi cardamomul, a fost utilizată în mod eficient pentru a stopa senzaţia de greaţă şi vărsăturile cauzate de diverse boli sau de răul de mişcare. Datorită comerţului cu condimente, ghimbirul a fost folosit şi în Europa. În secolul al XVI-lea, se ştia că este un leac bun pentru stomac, iar în anul 1814, un medic englez, pe nume Robert Thornton, recomanda ceaiul de ghimbir pentru a alunga tulburările digestive provocată de consumul de alcool. Cercetările moderne au confirmat că ghimbirul reduce greaţa şi vărsăturile cauzate de sarcină, tulburări postoperatorii, tratamente de chimioterapie şi răul de mişcare, fără efectele secundare ale medicamentelor

Alungă febra musculară

Ghimbirul conţine gingerol, substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante puternice. Pe lângă aceasta, oamenii de ştiinţă australieni au demonstrat că mai multe substanţe din ghimbir au acţiune antiinflamatoare, ceea ce-l face util în bolile inflamatoare, precum artrita. Uleiul esenţial s-a dovedit util în dureri musculare şi reumatice. Dacă ai făcut efort fizic intens şi nu poţi scăpa de febra musculară, atenuează disconfortul prin consumarea zilnică a ghimbirului proaspăt sau sub formă de pulbere. Specialiştii americani au observat că durerile musculare sunt calmate în cazul persoanelor care iau după programul de sport câte două grame de pulbedere de ghimbir.

Taie senzaţia de greaţă

Potrivit unui studiu britanic, ghimbirul reduce incidenţa cazurilor de greaţă care se ivesc după o operaţie chirurgicală. Eficacitatea sa este comparabilă cu a unui medicament antiemetic numit metoclopramid. În plus, reduce şi previne senzaţia de greaţă şi ameţeala care apar atunci când mergi cu maşina, avionul sau vaporul, dacă suferi de rău de mişcare. Cea mai bună metodă de a alunga greaţa în aceste situaţii este să iei tinctură de ghimbir. Sunt de ajutor câte 30 picături de tinctură amestecate cu o cană cu apă, sau câte 10 picături, de trei ori pe zi, cu puţină apă ori ceai. Poţi lua şi capsule cu ghimbir de două-trei ori pe zi, iar una dintre acestea este de preferat s-o iei cu 30 de minute înainte de călătorie. Contra senzaţiei de greaţă care apare în timpul sarcinii, poţi face ceai de ghimbir sau poţi pune o felie subţire în apă, sucuri naturale sau alte tipuri de infuzii.

Are efect sudorific şi antitusiv

În viroze, gripe sau alte afecţiuni respiratorii, rădăcină proaspătă de ghimbir are efectul de a stimula corpul să transpire şi de a combate tusea persistentă. Prepară un decoct de ghimbir prin raderea unei bucăţi mici de rădăcină pe care o fierbi într-o cană de apă, timp de 10 minute. Este util în tratarea edemelor, a stării de vomă sau a tusei. Dacă febra nu cedează, fierbe 100 g de ghimbir în două căni cu apă şi foloseşte decoctul pentru spălarea corpului. Pentru alungarea tusei, treci printr-un storcător o rădăcină de ghimbir, apoi combină sucul obţinut cu o cană de apă fiartă şi, după ce se mai răcoreşte, cu puţină miere. Bea câte două căni pe zi. Va calma inflamaţia, iritaţia de la nivelul gâtului, durerile provocate de sinuzită, răguşeala. În plus, va stimula eliminarea de mucozităţi şi va reduce febra.

Domoleşte durerile abdominale

Luat sub formă de ceai, ghimbirul este un leac despre care se cunoaşte faptul că alină durerile abdominale şi elimină toxinele. Când te chinuie durerile abdominale, bea 250 ml de infuzie de ghimbir, în fiecare dimineaţă. Este indicată şi pentru păstrarea sănătăţii sistemului digestiv. Efectul infuziei este acela de stimulare a secreţiei de acid gastric, ceea ce uşurează digerarea alimentelor. Dacă durerile abdominale sunt provocate de balonare, ia după masă o linguriţă de miere frecată cu puţin ghimbir ras. Remediile sunt de ajutor şi pentru combatarea durerilor abdominale menstruale, deoarece ghimbirul are efect antispastic. În acest caz, poate fi luat un gram de pulbere de ghimbir pe zi, în mâncăruri sau amestecat cu puţină apă.

Reduce nivelul de colesterol

Potrivit unor studii publicate încă din anul 2000, extractul de ghimbir poate să reducă nivelul de colesterol rău, ceea ce-l face util în prevenirea colesterolemiei şi a afecţiunile cauzate de aceasta, ca bolile de inimă sau ateroscleroza. S-a mai indicat că diabetul poate fi atât prevenit cu ajutorul ghimbirului, datorită proprietăţilor sale de reducere a glucidelor din sânge, nu doar a colesterolului. O cercetare făcută în anul 2015 arăta că două grame de ghimbir consumate zilnic în preparate culinare sau în două prize, în combinaţie cu apă, suc sau ceai poate să scadă nivelul de zahăr din sânge cu până la 12%.

Ştiai că…

…ghimbirul conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6?

Atenţie!

Leacurile cu ghimbir sunt contraindicate celor care iau medicamente anticoagulante.

2 whatsapp image 2021 10 27 at 21 45 40 1 jpg jpeg

@shutterstock