Borşul, leacul din cămară

1 71010 original jpg jpeg

Îl foloseşti pentru a prepara cele mai bune ciorbe, dar borşul crud poate fi utilizat ca adjuvant pentru tratarea a numeroase afecţiuni. Iată care sunt acestea!

Bun pentru bolile cardiovasculare

Colesterolul mărit este unul dintre factorii care favorizează apariţia bolilor de inimă. Însă 250 de ml de broş crud pe zi,contribuie la scăderea acestuia,împiedicând depunerea lui pe vasele de sânge. În acelaşi timp,scade tensiunea arterială,consumarea acestuia fiind recomandată pentru cei care au suferit un infarct de miocard sau care s-au confruntat cu alte boli de inimă.

Are rol detoxifiant

Cei care doresc să urmeze o astfel de cură,trebuie să ştie că ea se ţine cel mult două săptămâni,în care se bea o cană mică deborş,cu câteva minute înainte de masa principală. Borşul acru curăţă organiele interne,cum ar fi colonul şi rinichii,contribuind la buna funcţionare a acestora şi prevenind în acelaşi timp apariţia cancerului la colon.

Redă pofta de mâncare

Alimentele acre sunt cunoscute pentru rolul lor în deschiderea apetitului,iar borşul nu este o excepţie. O cură de o săptămână cu borş va deschide apetitul persoanelor aflate în convalescenţă. Mai mult,borşul este recomandat persoanelor care suferă de oboseală cronică,deoarece conţine vitamine şi minerale care le pot oferi energia de care au nevoie zilnic.

Tratează mahmureala

După nopţile în care e depăşit numărul paharelor permise este nevoie de un leac rapid. Durerea de cap,greaţa şi oboseala vor fi repede înlăturate prin consumul a unui litru de borş. Mai mult,aceeaşi cantitate de borş pe zi poate ajuta la vindecarea alcoolismului,prin ameliorarea unor simptome precum tremurul mâinilor,ameţeala,durerea de cap şi greaţa.

Cum se prepară borşul

Îl poţi cumpăra gata preparat,dar mereu borşulfăcut în casă este mai bun.

Ai nevoie de

500 g tărâţe de grâu

100 g mălai

5 l apă

100 g huşte

1 crenguţă de vişin cu frunze

1 crenguţă cimbru

Amesteci mălaiul cu tărâţele de grâu,crenguţa de vişin şi cea de cimbri,bine spălate,şi torni apă cât să le acopere. Ţii într-un loc cald. După două ore,torni apa fierbinte,huştile şi amesteci. Acoperi vasul cu un capac,îl înfăşori într-o pătură şi-l laşi într-un loc cald 1-2 zile,amestecând de câteva ori. Ai grijă să nu umpli vasul cu apa,ci mai lasă loc. Este gata când borşul s-a acrit. Îl filtrezi şi-l dai la frigider în sticle. Păstrezi un borcan de huşti pentru data viitoare.

Dacă nu ai huşti gata făcute,atunci amestecă 250 ml mălai cu apă fierbinte. Când s-a răcit,pui două linguri de făină de grâu,amesteci şi laşi la dospit 12 ore.