Când ai nevoie de medic, apelează la o femeie! Așa ai mai multe șanse de supraviețuire!

Un nou studiu susține că viața ta poate atârna de... sexul pe care îl are medicul care te tratează. Pe cât de discriminatoriu sună, pe atât de interesantă este această concluzie.

image

Simplu fapt că ești tratat de o femeie îți poate salva viața. Nu o spunem noi, ci un nou studiu, care a ajuns la concluzia că femeile au o rată a mortalității de 8,15% atunci când sunt tratate de un medic de sex feminin și o rată a mortalității de 8,38% atunci când sunt tratate de un bărbat medic.

Experții de la Universitatea din California, Los Angeles, au ajuns la concluzia că, dacă ar exista mai mulți medici de sex feminin, pacienții ar fi în mai mare câștig. Pe de altă parte, însă, criticii au desființat studiul care a analizat aproape 800.000 de cereri de asigurare medicală în SUA, susținând că este extrem de deficitar și că nu dovedește nimic. Până și cercetătorii americani au recunoscut că nu știu ce anume face ca realitatea să fie cea enunțată mai sus. Totuși, asta e realitatea, asta spun statisticile!

Un posibil motiv al concluziei acestui studiu e că medicii de sex masculin ar putea subestima gravitatea bolii cu care se confruntă pacientele. Cu alte cuvinte, nu prea le iau în serios atunci când ele se plâng de una, de alta.

Cel care a condus cercetările, doctorul Yusuke Tsugawa, a ținut să precizeze următoarele: „Ceea ce am constatat noi, prin analiza efectuată, e că medicii de sex feminin și cei de sex masculin practică medicina în mod diferit. Iar acest lucru are impact major asupra stării sănătății unui pacient”, a conchis acesta.

„Este important să subliniem faptul că doctorițele asigură o grijă a pacientului de calitate superioară. O analiză ulterioară pe marginea acestui subiect n-ar face decât să-i beneficieze pacientului în general”, a adăugat doctorul Yusuke Tsugawa.

Studiul efectuat a analizat peste 775.000 de cereri de asigurare medicală, făcute de pacienți americani între 2016 și 2019, și a înregistrat numărul de persoane care a decedat în maxim 30 de zile de când fusese la doctor.

Conform studiului, pacientele au avut o rată mai mică de reinternare, în cele 30 de zile, după ce au fost consultate de un medic-femeie. Doar 15,23% de femei care au fost consultate de o doctoriță s-au reinternat, în comparație cu 16,71% de femei consultate de un medic bărbat.

Echipa care a întreprins studiul e de părere că efectul e posibil pentru simplul motiv că medicii care sunt femei comunică mai bine cu pacieții, iar acest lucru duce la un diagnostic mai bun și la un tratament mai eficient. Mai mult, pacientele se simt, de cele mai multe ori, mai confortabil în prezența unei femei, pentru a-i spune cele mai intime probleme ale sale, chiar și medicale. Și acest lucru duce la posibilitatea stabilirii mai ușor a unui diagnostic corect și, implicit, la însănătoșire.

image

Un studiu mai vechi arată că femeile care au suferit un infarct au „șanse” mai mari să moară dacă sunt tratate de un medic bărbat. Aceeași cercetare canadiană, realizată anul trecut, susține că pacienții tratatți pentru fracturi și boli de inimă, de către niște medici femei, aveau o rată cu 10% mai mică de-a suferi complicații precum hemoragie internă, în comparație cu cei care au apelat la un doctor bărbat.

foto - Shutterstock