Candido Jacuzzi a inventat jacuzzi-ul pentru a-i alina durerea fiului său

Jacuzzi-ul e pentru mulți o extravaganță, dovadă a luxului și a confortului binevenit. Cine nu-și dorește câteva ședințe de spa din când în când, unde să se scufunde într-o apă caldă cu bule?!

image

Se pare că inventarea acestui dispozitiv datează încă de pe vremea în care un tătic îngrijorat a încercat să găsească orice metodă posibilă pentru a-i estompa durerea fiului său. A reușit oare?

Pe 10 octombrie 1986, The New York Times a publicat un necrolog pentru Candido Jacuzzi, un inventator care provenea dintr-o familie numeroasă – cu șase surori și șapte frați – care a emigrat din Italia în Statele Unite pe la 1900. În California, inventiva familie de italieni au dezvoltat Jacuzzi Brothers Inc.

Succesul inițial al afacerii lor era declanșat de o elice de avion creată de ei, însă cel mai cunoscut produs al lor consta în niște pompe care au fost utilizate ulterior la căzile de baie pe care le cunoaștem și le adorăm în prezent.

Motivul din spatele invenției

Fiul lui Candido fusese diagnosticat cu artriă reumatoidă și, pe la începutul anilor ’40, hidroterapia nu era des utilizată și accesibilă tuturor. Și-atunci ce s-a gândit Candido să facă? Să inventeze un produs care să-l ajute și pe fiul lui!

În cartea sa, „Jacuzzi: A Father's Invention to Ease a Son's Pain”, Kenneth Jacuzzi spune povestea cu cuvintele lui. La 7 ani, el avea ședințe de terapie la un spital din California. „Părinții mei și terapeuții constatau că, după tratament, apa caldă și masajul îmi redau capacitatea de a-mi mișca membrele fără să simt atât de multă durere… dar, din păcate, de fiecare dată când mergeam la spital pentru hidroterapie, deveneam vulnerabil în fața răcelii și-a gripei”, stă scris în cartea respectivă.

image

Răspunsul era simplu și a fost scris de Kenneth Jacuzzi în cartea „Jacuzzi: invenția unui tată pentru a ameliora durerea fiului său”: „Mama, Inez, l-a determinat pe tata... să inventeze o pompă care să poată fi folosită în fiecare zi acasă la noi. Așa că el și frații lui, care dețineau o afacere cu pompe de irigare, au început să construiască astfel de căzi la începutul anilor ’50”.

Astfel a luat naștere pompa J-300, care a fost amplasată într-o cadă cu apă pentru a alina durerea celor ca Kenneth Jacuzzi.

Foto - Shutterstock



Recente