Cartoful, bun de pus la rană
Banalul cartof, nelipsit de pe mesele românilor, poate fi un remediu bun pentru arsuri minore, contuzii, iritaţii, dar şi pentru dureri de cap sau de stomac.
Vindecă mai repede arsurile uşoare
Cartofii cruzi, aplicaţi sub formă de cataplasmă, ajută la tratarea arsurilor uşoare, a degerăturilor, ulceraţiilor şi edemelor pleoapelor. Se rad câţiva cartofi, se amestecă cu miere sau cu ulei vegetal, se aplică pe zona cu probleme şi se acoperă cu un tifon. Se lasă să acţioneze cel puţin 2 ore. Se schimbă cataplasma cu una proaspătă şi se continuă tratamentul până la vindecare. În caz de panariţiu - inflamaţie de natură infecţionasă, localizată la degetele de la mâini sau de la picioare - se pot folosi cataplasmele cu cartofi fierţi. Leacul este bun şi pentru cei care au suferit contuzii.
Alungă durerile de cap
Şi durerile de cap pot fi combătute cu ajutorul cataplasmelor cu cartofi. Se spală şi se rad cartofii cu coajă, se pun între câteva straturi de comprese sterile sau tifon, apoi se aşază pe regiunea dureroasă a capului - tâmple, ceafă, frunte. Se menţin 15-20 de minute. Procedura se poate repeta şi de 4 ori pe zi, la un interval de o jumătate de oră.
Alină durerile de stomac
Celor care suferă de gastrită, ulcer sau au dureri de stomac le este indicat un pahar cu suc proaspăt de cartofi, consumat cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Cura poate fi ţinută pe parcursul unei luni. Sucul de cartofi se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Se pune suc într-un pahar, se completează cu apă caldă sau cu suc de morcov. Este indicat să fie luat imediat după preparare, altfel îşi pierde din proprietăţi.
Scade intensitatea durerilor în gât
Când ai roşu în gât, cartoful ras este un remediu care poate alunga usturimile. Sunt de ajuns 2 cartofi pe care îi dai pe răzătoare, apoi îi pui într-un tifon. Aplici pe zona gâtului şi menţii peste noapte. Tratamentul trebuie continuat până la vindecarea răcelii, deoarece are şi efect antiinflamator.
Combate durerile reumatice
Vremea schimbătoare, umezeala şi frigul activează durerile reumatice. Ai nevoie de o jumătate de kilogram de cartofi pe care-i fierbi în coajă. Îi scurgi de apă, îi zdrobeşti, iar după ce se răcoresc puţin, îi aplici pe zona dureroasă, pe care o acoperi cu un tifon şi o bucată de pânză. Ţii cataplasma aproximativ o oră.
Consumă cartofii copţi şi răciţi
Tuberculii de cartof conţin magneziu şi potasiu care previn oboseala, crampele musculare şi bolile cardiovasculare. Cartofii trebuie să fie consumaţi copţi ori fierţi şi răciţi. Amidonul din compoziţia cartofilor hrăneşte bacteriile bune ale colonului, stimulează absorbţia substanţelor nutritive, accelerează metabolismul şi reduce nivelul glucozei din sânge.
… în tratamentele externe, cartofii au efect emolient şi calmant? Iritaţiile şi erupţiile de pe piele trec mai uşor dacă pui pe zona cu probleme puţină făină de cartof.