Ce infuzie previne dezvoltarea tartrului dentar

O bună igienă orală reprezintă cel mai bun mod de a elimina tartrul. Sunt şi unele soluţii făcute în casă care îţi pot păstra un zâmbet mai frumos.

image

Toți ne dorim o dantură frumoasă, un zâmbet strălucitor, dar tartrul dentar poate deveni un dușman tăcut care ne amenință sănătatea bucală. Tartrul este un depozit calcificat de placă bacteriană care se poate forma atât deasupra, cât și sub linia gingiei.

Pentru a preveni formarea tartrului, este esențial să se menții o igienă dentară bună, un periaj al dinţilor de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și programarea unor vizite regulate la stomatolog. Deși prevenirea este esențială, există câteva remedii care te pot ajuta să elimini tartrul dentar, după cum menţionează Cronista.

Cauzele tartrului dentar

Tartrul dentar se formează atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinți și se solidifică. Principalele cauze sunt: o igienă dentară precară, o dietă bogată în glucide şi carbohidraţi, scăderea secreţiei de salivă şi afecţiunile parodontale.

Tartrul dentar nu afectează doar estetica dentară, ci poate avea efecte negative asupra sănătății bucale. Este vorba despre gingivită (o inflamație a gingiilor care se poate manifesta prin sângerare, roșeață și sensibilitate), respiraţie urât mirositoare sau parodontoză care poate provoca, în faza avansată, pierderea dinților.

Te-ar mai putea interesa: Remedii naturale care ajută la tratarea gingivitei

Cum acţionează băutura care previne tartrul?

Ceaiul verde a devenit foarte apreciat în întreaga lume, nu doar pentru aroma sa distinctă, deosebită, ci și pentru efectele sale benefice printre care se numără şi preîntâmpinarea formării tartrului dentar. Explicaţia ar putea consta în faptul că aecasta conține polifenoli, compuși despre care se știe că inhibă dezvoltarea bacteriilor la nivel oral, inclusiv Streptococcus Mutans, care joacă un rol esenţial în formarea plăcii bacteriene. Acești polifenoli acționează ca agenți antimicrobieni, ajutând la menținerea sănătății dentare.

Vezi și: Când e bine să bei ceai verde. Cele 4 momente potrivite

Pe lângă proprietățile antibacteriene, ceaiul verde echilibrează aciditatea din cavitatea bucală, creând un mediu nefavorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, ceaiul stimulează secreţia de salivă, care acționează ca un agent natural de curățare şi stopează formarea tartrului.

Atenţie!

Ceaiul verde nu ar trebui să înlocuiască practicile obișnuite de îngrijire orală, ca periajul și folosirea aței dentare.

3 pași în prevenirea tartrului

Periază dinții de două ori pe zi timp de două minute, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor

Foloseşte aţa dentară măcar o dată pe zi pentru a îndepărta placa bacteriană care se acumulează între dinţi

Mergi la controale regulate la medicul dentist pentru a depista din timp eventualele complicaţii sau pentru a face curăţări profesionale dentare care îndepărtează tartrul acumulat

FOTO: Shutterstock