Ce poţi trata cu cimbru şi busuioc

1 71547 original jpg jpeg

Cimbrul dă gust mâncărurilor, dar are şi proprietăţi terapeutice, fiind indicat mai ales în bolile sezonului rece. Busuiocului i se mai spune „regele ierburilor aromatice“ şi este un prieten de nădejde când te confrunţi cu tulburări digestive, migrene, afecţiuni respiratorii şi stres.

Printre substanţele care conferă cimbrului valoare terapeutică se numără uleiul volatil,taninurile,mucilagiile şi substanţele amare. Există două tipuri de cimbru,de cultură şi de grădină,ambele având calităţi curative în multe afecţiuni des întâlnite în această perioadă,precum viroza,bronşita sau sinuzita,dar şi pentru tulburările digestive.

În ceea ce priveşte busuiocul,acesta conţine camfor,care eliberează căile respiratorii şi alină simptomele deranjante ale rinitelor,şi are proprietăţi calmante asupra acceselor de tuse.

Prepară infuzie dintr-o lingură de busuiocuscat la 250 de ml de apă fiartă,pe care o laşi la infuzat cel puţin un sfert de oră. Se recomandă consumul a trei căni pe zi,ultima,înainte de culcare. Poţi folosi amestecul şi pentru inhalaţii,acestea fiind necesare atât astmaticilor,cât şi pentru pacienţii cu rinite şi sinuzite.

Busuiocul are efect energizant

Când te simţi obosită,ţine câteva minute sub limbă o linguriţă rasă de pulbere de busuioc,apoi înghite-o cu un pahar cu apă. Indicat este s-o iei pe stomacul gol,de trei-patru ori pe zi sau la nevoie.

Leac pentru revigorarea organismului obosit de la stres,dar şi pentru ulcerul gastric,deopotrivă,pulberea de busuioc trebuie consumată cu măsură,adică e indicat să nu se depăşească cantitatea de şase grame pe zi,echivalentul a patru linguriţe rase. Obţii pulbere de busuioc măcinând cu râşniţa frunzele uscate,după care cerni totul prin sita de făină.

Remedii cu busuioc pentru diverse afecţiuni

1. În caz de diabet,bea infuzie de busuioc,pentru că stabilizează glicemia şi scade concentraţia de glucide din sânge. Consumă trei ceşti de infuzie pe zi,pe care o faci dintr-o linguriţă de frunze uscate la 200 ml de apă.

2. Aftele pot dispărea dacă faci gargară cu decoct sau infuzie (o lingură de frunze la 200 ml de apă,se dă în clocot şi apoi se lasă vasul acoperit zece minute) de mai multe ori pe zi,din care una seara,la culcare.

3. Crăpăturile călcâielor,sfârcurilor,buzelor şi rănile cu puroi poate fi „închise“ cu alifie din busuioc,cu care ungi zonele afectate de două-trei ori pe zi. Prepari alifia din 20 g pulbere de frunze,30 g ceară albă,90 g untură,60 g colofoniu,pe care le topeşti la foc mic,apoi dai totul la o parte,amesteci ingredientele şi răceşti compoziţia. O păstrezi în recipient etanţe,la temperaturi scăzute. Găseşti ingredientele în magazinele naturiste.

4. În cistite,se beau câte trei ceşti de infuzie pe zi,dimineaţa,la prâz şi seara. Pune în fiecare ceaşcă şi câte trei picături de ulei esenţial de busuioc şi urmează acest tratament timp de două săptămâni. Are efecte puternic antibiotice,antimicotice şi antivirale. De asemenea,busuiocul stimulează diureza,reduce inflamaţia la nivelul căilor urinare,previne complicaţiile infecţiilor renale.

Ai grijă să nu se înnegrească frunzuliţele,pentru că îşi pierd din calităţile terapeutice.

Cimbrul poate fi folosit şi extern

Uleiul de cimbru se poate folosi în aromaterapie sau pentru inhalaţii şi este eficient şi în masajele pentru amelioarea simptomatologiei în caz de reumatism,nevralgii,atrofie musculară şi paralizie.

La ce ajută

* Simptomele bronşitelor acute sau cronice,a virozelor respiratorii şi tusei pot fi reduse cu tinctură de cimbru,care are efect expectorant. În adaos cu extract de ciuboţica-cucului,tratamentul cu tinctură de cimbru are acţiune bronhodilatatoare,expectorantă şi calmantă. Se recomandă consumul a câte o linguriţă din fiecare tinctură,de câte 4-6 ori pe zi,timp de 2 săptămâni.

* În tratamentul astmului,

şi infecţiilor respiratorii se recomandă administrarea de ulei volatil,câte 2-3 picături pe zi,timp de 2 săptămâni.

* Uleiul are efect antibiotic şi bronhodilatator puternic. Faringita şi laringita pot fi calmate tot cu ajutorul uleiului de cimbru.

* Colitele şi enterocolitele pot fi tratate cu ajutorul pulberei de cimbru. Simptomele colonului iritabil (spasmele digestive şi balonarea) pot fi reduse prin tratament cu pulbere de cimbru,pentru că are efect antiinflamator şi distruge flora bacteriană de fermentaţie. Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere,de 4 ori pe zi.

* În tratamentul sinuzitelor,se utilizează tot uleiul volatil de cimbru,sub formă de inhalaţii. Se pot aplica şi comprese pe frunte cu tinctură de cimbru,care se ţin timp de cel puţin 20 de minute.



Recente

shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg
Revani  Sursa foto shutterstock 496811728 jpg