Ce se poate întâmpla dacă te culci fără să te speli pe dinți

Poate ți s-a întâmplat să uiți să te speli într-o anumită seară pe dinți, dar acest lucru nu trebuie să devină o obișnuință! În caz contrar, te poți confrunta cu următoarele probleme. 

image

Pentru o bună sănătate orală, medicii recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Chiar dacă este un obiectiv major în rutina zilnică, uneori poate fi tentant să sari peste periajul de seară - poate că ești prea obosit și ai adormit uitându-te la serialul tău preferat sau, pur și simplu, ai uitat. Dar îți poate afecta dantura? 

Ocazional, lipsa periajului seara nu provoacă schimbări drastice, însă nu este o idee bună să se transforme într-un obicei. Medicul Greg Grillo a explicat pentru „Best Life‟: „Ocazional, să mergi la culcare fără să te speli pe dinți și fără să folosești ața dentară nu face rău pe termen lung, dar acest lucru depinde și de riscurile genetice și de obiceiurile alimentare ale fiecărui pacient‟. Iată ce se poate întâmpla dacă lipsa periajului dentar devine un obicei! 

Citește și: Obieciul la care trebuie să renunți după ce te-ai spălat pe dinți. Mulți fac această eroare!  

Respirație urât mirositoare

Oricât de cât de bine te-ai spăla pe dinți dimineața, unele bacterii, care se dezvoltă în timpul nopții, pot să provoace respirație urât mirositoare. Asta se întâmplă, deoarece noaptea nu se produce suficientă salivă care ajută la îndepărtare acizilor din gură. 

Acumulare de placă bacteriană 

În timp, se pot acumula bacterii, toxine și resturi alimentare, ceea ce favorizează apariția plăcii bacteriene. Aceasta este inestetică și poate fi observată ca un strat albicios-gălbui care se formează pe suprafața dinților și duce la formarea cariilor. Dacă placa rămâne pe dinți, aceasta se întărește și se transformă în tartru, ceea ce poate cauza inclusiv boli ale gingiilor. „Astfel de boli duc inclusiv la pierderea dinților și chiar la pierderea osoasă a maxilarului‟, subliniază specialistul Greg Grillo pentru publicația menționată. 

Dinții se pot decolora 

Dacă seara sari peste periajul dentar, dinții tăi se pot decolora din cauza acumulării de placă bacteriană. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosește ața dentară înainte să te culci. De asemenea, benzile de albire dentară te pot ajuta. 

Sursă foto: Shutterstock