Cele mai bune cataplasme pentru durerile reumatice

1 cabbage 1850722 1920 jpg jpeg

Folosite de sute de ani în tratarea diverselor afecţiuni, cataplasmele şi-au dovedit eficienţa şi în atenuarea durerilor reumatice. Iată care sunt cele mai bune remedii naturale care se pot aplica local şi cum le poţi prepara.

Pentru a pregăti o cataplasmă ai nevoie de un pansament sau de o bucată dintr-un material textil moale, de faşă şi de remediul pe care vrei să-l foloseşti. Întinde pasta-remediu pe pansament sau pe materialul textil, apoi împătureşte-l de la jumătate. Pune cataplasma pe zona afectată şi leag-o cu faşa.

Cu usturoi

Pentru a scăpa de durerile provocate de reumatism încearcă cataplasma cu usturoi, pe care o poţi prepara astfel: amestecă două –trei linguri de usturoi pisat cu tot atâtea linguri de praf de muştar (uscat) şi de decoct concentrat de frunze de alun. Pune cataplasma pe zona dureroasă şi înfăşoară strâns. Dacă simţi o arsură puternică, înlătur-o. Spală apoi pielea cu infuzie de gălbenele.

Cu hrean

Pentru acest remediu vei avea nevoie de doar două ingrediente: tărâţe de grâu şi hrean. Taie hreanul în bucăţi mici şi pune-l la uscat, apoi macină-l. Amestecă praful obţinut cu tărâţe de grâu, în cantităţi egale, apoi adaugă apă, până ce obţii o pastă groasă. Aplică cataplasma pe locul afectat. În caz că simţi usturime intensă, o poţi îndepărta.

Cu varză

Cel mai cunoscut leac împotriva durerilor reumatice este varza crudă, pentru că reduce inflamaţiile şi alină durerile. Pentru a prepara cataplasma cu varză, alege cele mai verzi frunze, spală-le bine şi înlătură-le nervurile. Aşază-le pe o suprafaţă tare şi zdrobeşte-le pe ambele părţi. Aplică frunzele direct pe zona dureroasă, în straturi de trei-patru foi şi fixează-le cu o faşă. Lasă cataplasma să acţioneze peste noapte şi, a doua zi, o poţi înlocui cu alte frunze proaspete de varză, repetând procedura până când durerile dispar.

Cu muştar negru

Un alt remediu în cazul durerilor reumatice sunt cataplasmele cu muştar negru. Pune 100 g de seminţe de muştar negru la înmuiat în 200 ml de alcool medicinal. După două ore, strecoară seminţele şi pune-le în săculeţul de pânză sau de tifon şi aplică-l pe zona afectată. Este de preferat să foloseşti cataplasma seara şi să o laşi să acţioneze peste noapte.

Cu ceapă şi cu argilă

Ceapa este leguma-minune în orice casă. Întăreşte imunitatea, combate tusea, iar în combinaţie cu argila este şi un bun remediu pentru durerile reumatice. Toacă o ceapă mărunt şi amestec-o cu praf de argilă şi cu apă caldă, până ce obţii o pastă cu consistenţa smântânii. Aplic-o pe locul dureros într-un strat de doi centimetri şi acoperă cu un material care să ţină cald. Ţine cataplasma în jur de trei ore şi repetă zilnic, până la ameliorarea durerii.

Sfatul specialistului

Andreea Perchick, nutriţionist, Andreea’s Nutrition Center

Nămolul are efect antiinflamator, iar împachetările cu nămol sunt foarte eficiente în ameliorarea durerilor cauzate de reumatismul cronic, durerile articulare, osteoartrite, artrite, dureri musculare, nevralgii. În reumatismul de tip inflamator, dar şi în cel degenerativ, datorită capacităţii sale de a menţine o temperatura scăzută a corpului, determina reducerea inflamaţiilor şi ameliorează durerea. Aplicat în cataplasme sau împachetări complete, îmbunătăţeşte mobilitatea articulaţiilor rigidizate din reumatism sau din artroză. Efectele sale terapeutice sunt semnificative şi de lungă durata, fiind recomandate cure cu nămol de câteva ori pe an.