Cum scapi de cârcei
Sunt contracţii involuntare, scurte şi dureroase, ale muşchilor, şi apar atât pe parcursul zile cât şi noaptea. Pentru că se manifestă din senin, cârceii sunt extrem de neplăcuţi. Compresele, băile, ceaiurile şi siropurile din ingrediente naturale au leac de cojocul lor.
Principala cauză a apariţiei cârceilor este nivelul scăzut de minerale din organism, în special calciu şi magneziu. Încordarea musculaturii, activitatea fizică fără încălzire prealabilă, o poziţie incorectă a corpului sau tulburările hormonale (hipotiroidia) pot declanşa crampele musculare. În sezonul cald, cârceii pot fi provocaţi şi de deshidratare.
Aplică unguent cu gălbenele
Durerea poate persista chiar şi câteva ore după dispariţia contracţiilor involuntare, iar pentru a o ameliora sunt recomandate unugente pe bază de gălbenele sau de arnică, deoarece au proprietăţi antiinflamatoare şi stimulează circulaţia sângelui. Pentru a prepara un astfel de unguent, ai nevoie de 200 g unt clarifiat şi 4 linguriţe cu flori uscate de gălbenele sau de arnică. Topeşti untul pe baie de aburi, adaugi planta şi mai ţii pe foc 5 minute, dai deoparte şi laşi peste noapte. A doua zi încălzeşti din nou untul, îl strecori şi pui crema obţinută într-un borcănel cu capac. O păstrezi la frigider maximum 6 luni. Masezi zona dureroasă cu un sfert de linguriţă de unguent, ori de câte ori este nevoie.
Foloseşte comprese cu gheaţă
Recomandată contra durerilor este şi gheaţa. Înfăşori câteva cubuleţe de gheaţă într-o bucată de tifon şi aşază compresa pe zona afectată, 10-15 minute.
Bea sirop de măceşe
Pe lângă aportul de vitamina C, măceşele se numără printre fructele cu cel mai mare conţinut de magneziu. Pentru ca fructele să-şi păstreze toate substanţele nutritive, le poţi zdrobi pentru a obţine un sirop. Ai nevoie de 500 g fructe şi 500 ml apă. Zdrobeşti fructele şi le pui în apă, peste noapte. Apa trebuie să le acopere. A doua zi, pasezi amestecul şi treci pasta obţinută printr-o bucată de tifon. Poţi îndulci siropul, dacă vrei, cu miere. Bei zilnic, dimineaţa, 50 ml de sirop diluat cu apă.
Ţine o cură cu ceai din fructe de pădure
Afinele, coacăzele şi zmeura sunt fructele de pădure cu un conţinut ridicat de antioxidanţi şi minerale. Acestea pot fi mâncate în stare proaspătă, în sezonul cald, sau sub formă de ceai, când sunt uscate. Ai nevoie de o lingură de fructe de pădure la o cană de apă. Fierbi 5 minute, apoi stingi focul şi acoperi vasul. Laşi la infuzat alte 5 minute, apoi strecori şi bei ceaiul dimineaţa.
Prepară un macerat de stafide şi curmale
Pentru a acoperi necesarul zilnic de magneziu, mai ales în sezonul cald şi în perioadele de efort fizic, poţi încerca maceratul de stafide şi curmale. Toci fructele, în cantităţi egale, şi le pui într-un borcan de 800 de grame. Prepari un ceai de muşeţel dintr-o lingură de plantă uscată la 500 ml apă, pe care-l laşi la răcorit şi-l strecori. Torni ceaiul peste fructele din borcan, acoperi şi dai la frigider peste noapte. Iei câte 2 linguri de macerat, cu tot cu fructe, în fiecare dimineaţă, 3 săptămâni.
Fă băi de sare
Pentru a relaxa muşchii încordaţi, faci o baie cu sare, înainte de culcare. Aşa previi spasmele musculare din timpul nopţii. Pui în apa de baie doi pumni de sare de mare. Amesteci până când se dizolvă, apoi stai în apă 15 minute. Te clăteşti cu apă călduţă.
Produsele apicole, în special mierea şi propolisul, sunt recomandate celor care suferă des de cârcei. Ia în fiecare dimineaţă o lingură de miere sau bea o linguriţă de tinctură de propolis fără alcool, diluată în 50 ml apă.