Cum scapi de porii dilataţi. Trucuri pentru un ten curat şi luminos, fără imperfecţiuni
Porii deschişi pot face ca tenul să pară mai îmbătrânit, în special după vârsta de 20 de ani, când producţia de colagen (proteina care ajută pielea să se refacă) încetineşte. Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu această problemă, iată câteva trucuri pe care le poţi încerca pentru combaterea porilor dilataţi!
Mărimea şi aspectul porilor depind de o serie de factori, precum: genetica, tipul de piele, expunerea la soare, producţia de subum, nivelul de elasticitate al pielii, volumul foliculilor de păr şi vârsta. Indiferent de dimensiunea lor, porii au un scop important - ajută pielea să respire. Ei sunt abolut necesari, dar atunci când sunt dilataţi, pot reprezenta o problemă de ordin estetic. Iată cum îi poţi face mai puţin vizibili, însă fără a-i afecta!
Citeşte şi: Ce este sebumul şi de ce este important pentru piele. Bonus: sfaturi eficiente de îngrijire
Exfoliază-ţi tenul de două ori pe săptămână
O persoană cu tenul gras ar trebui să îşi exfolieze pielea de două ori pe săptămână pentru a începărta murdăria, celulele moarte ale pielii şi excesul de ulei. Este important să nu îţi exfoliezi pielea mai mult de două ori pe săptămână, deoarece acest lucru o poate usca. Deşi exfolierea ajută la minimizarea porilor de pe faţă, ei pot părea mai dilataţi atunci când pielea este uscată.
Căldura, un aliat de nădejde
„Curăţarea zilnică şi exfolierea regulată sunt cele mai bune modalităţi pentru a-ţi menţine porii curaţi‟, spune Dr. Dermatolog Paul Jarrod Frank, potrivit TeenVogue. Asta pentru că porii curaţi vor fi mai greu de detectat, faţă de cei care nu au fost îngrijiţi corespunzător. Potrivit specialistului, căldura şi aburul reprezintă modalităţi bune pentru curăţarea tenului: „Încearcă să aplici o cârpă caldă pe faţă, înainte de a o curăţa. Poţi face acest lucru de două ori pe zi sau o dată pe zi, noaptea. La sfârşitul zilei, pielea va acumula murdărie şi/sau machiaj şi este esenţial să o cureţi corespunzător‟, a completat medicul.
Foloseşte creme şi produse care conţin ceai verde
Produsele de îngrijire a pielii cu extract de ceai verde calmează şi protejează pielea. De asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire. Aceste produse pot fi folosite indiferent de tipul de ten, cu excepţia tenului sensibil. Poţi aplica şi ceai verde seara, pe faţă, cu ajutorul dischetelor demachiante, însă trebuie să ai grijă ca temperatura băuturii să nu fie una ridicată.
Citeşte şi: 7 reţete de măşti faciale pentru o piele perfectă
Masca cu argilă te poate ajuta
Folosirea unei măşti cu argilă o dată sau de două ori pe săptămână poate ajuta. Acest lucru se datorează faptului că argila absoarbe sebumul, iar porii vor deveni mai puţin vizibili. Este recomandat să foloseşti acest tip de mască într-o altă zi decât în ziua în care ţi-ai exfoliat pielea, deoarece supratratarea pielii poate provoca iritaţii.
Evită consumul de zahăr rafinat şi de grăsimi
Consumul de zahăr rafinat şi de alimente prăjite în cantităţi mari poate influenţa dilatarea porilor. Este recomandat să eviţi consumul de zahăr sau să îl înlocuieşti cu îndulcitori sănătoşi. Zahărul brun poate fi o opţiune şi siropul de agave. De asemenea, este recomandat să eviţi consumul de alimente prăjite şi de fast-food şi, totodată, să bei multă apă, pentru a-ţi hidrata corpul şi pielea.
Sfaturi utile de îngrijire:
- Foloseşte mai puţină pudră de faţă, deoarece acest produs utilizat în exces poate evidenţia porii;
- Exerciţiile regulate măresc fluxul de sânge către toate părţile corpului, inclusiv către piele. Un studiu a descoperit că transpiraţia conţine o substanţă naturală care protejează pielea de bacterii, arată medicalnewstoday;
- Este esenţial să îţi demachiezi mereu tenul, deoarece dormitul cu machiaj peste noapte poate cauza blocarea porilor;
- Evită produsele demachiante pe bază de ulei sau alcool, pentru că acestea pot irita pielea. Indicate sunt gelurile de curăţare.
Sursă foto: Shutterstock