De ajutor în hipotiroidie
Glanda tiroidă cântăreşte 30 de grame şi controlează toate reacţiile şi procesele chimice din corp. Are un rol esenţial în funcţionarea organismului şi, uneori, activitatea ei este perturbată.
Asemănătoare cu un fluture,glanda tiroidă e situată în regiunea anterioară a gâtului. Sintetizează hormonii triiodotironina,T3,şi tiroxina,T4. Producţia acestora e controlată de TSH,un hormon secretat de hipofiză. O alimentaţie corectă,care furnizează organismului nutrimenţii esenţiali,ajută la prevenirea hipotiroidiei. Dacă suferi totuşi de această tulburare hormonală,este obligatoriu să urmezi tratamentul cu hormoni tiroidieni de substituţie,prescris de medic.
Atenţie!
Persoanele care suferă de tulburări aletiroideitrebuie să evite excesul de iod în alimentaţie. S-a constatat că,la persoanele cu probleme de tiroidă,excesul de iod – adică,mai mult de 1 mg de iod pe zi- agravează maladia şi interferează cu tratamentul.
Infuzie de coada-şoricelului
În caz de hipotiroidie,prepară o infuzie din coada-şoricelului şi creţişoară. Acestea sunt recunoscute pentru că reglează funcţiile tiroidei. Combină cele două plante şi adaugă din amestec o linguriţă la 250 ml de apă fiartă. Bea două căni de ceai pe zi,una dimineaţa şi una seara,cu o jumătate de oră înainte de masă.
Decoct din frunze de nuc
În medicina populară turcească,nucile sunt folosite ca remedii pentru diferite tulburări glandulare şi tiroidiene. Prepară în felul următor un decoct:fierbe un pumn de frunze într-un litru de apă,20 de minute. Bea o ceaşcă de lichid pe zi.
Cataplasme cu ulei de levănţică şi rozmarin
Uleiurile de levănţică şi rozmarin reglează funcţia tiroidiană. Le poţi utiliza atât sub formă externă,prin aplicarea cataplasmelor,cât în uz intern,câte 2-3 picături din fiecare,dizolvate în apă caldă,cu 30 de minute înaintea meselor principale.
Tinctură de genţiană
Genţiana este un puternic stimulent metabolic,care acţionează ca reechilibrant psiho-emoţional pentru formele de hipotiroidie severă asociată cu mixedem. O poţi consuma sub formă de tinctură,zilnic,înainte de mese:câte 10 de picături de 3 ori pe zi,diluate în 100 ml apă. Ţine această cură 3 luni,cu pauză de 15 zile între ele.
Bine de ştiut!
Depresiaeste un simptom frecvent întâlnit în hipotiroidie. Sunătoarea poate combate stările proaste de dispoziţie:conţine substanţe care ajută la schimbarea stării de spirit. Deşi această plantă se adresează simptomelor legate de hipotiroidie,nu şi afecţiunii în sine,ea îţi poate folosi dacă suferi de depresie severă. Consumă 2 căni pe zi dintr-o infuzie făcută dintr-o mână de sunătoare la un litru de apă fiartă.
Alimente interzise în hipotiroidie:
-Alimentele sărate
-Legume crucifere crude (creson,verză,broccoli,ridiche). Toate acestea pot fi însă consumate dacă sunt gătite.
-Alimente pe bază de soia (evită-le să le iei în acelaşi timp cu tratamentul de substituţie).
-Excesul de alimente şi condimente bogate în iod (alge marine,nuci,sare iodată).
Trucul CPF
Dacă suferi de hipotiroidie,bea zilnic 3 căni de ceai de sânziene şi păducel,cu efect calmant. Infuzia o prepari din două linguriţe de amestec de plante la o cană de apă fiartă.
Ştiai că...
...bolile tiroidiene afectează mai mult reprezentantele sexului slab? Comparativ cu bărbaţii,femeile au un risc de 8 ori mai mare de a avea hipotiroidie,mai ales cele de vârstă înaintată.
...în România,o femeie din 8 se confruntă cu probleme tiroidiene?