De ce să mănânci varză?
Considerată una dintre cele mai vechi legume, varza este, de asemenea, una dintre cele mai economice şi mai sănătoase alimente din zilele noastre. De-a lungul secolelor de cultivare s-au produs şi alte legume din familia Crucifere, precum gulia, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles.
De ce ar trebui să mănânci mai multă varză?
Cruciferele sunt bogate în vitaminele C,A,şi B şi conţin multe minerale,în special calciu şi potasiu. Varza ar trebui să fie folosită cât mai curând după tăiere,deoarece expunerea la aer duce la pierderea de vitamina C.
Cum să o consumi?
Legumele din familia Crucifere,în general,ar trebui să fie consumate crude sau gătite uşor la aburi pentru a-şi păstra densitatea nutritivă. Varza o poţi amesteca cu o salată de crudităţi,poţi face salată de varză,o poţi fierbe la foc mic în supă,sau o poţi folosi la prepararea sarmalelor.
Beneficii pentru sănătate
Bogată în fibre,săracă în aport caloric,cu un conţinutul ridicat de sulf terapeutic,varza este un alimente excelent chiar şi când eşti la dietă. Sulful este un purificator de sânge,de aceea,leguma este recomandată pentru tratarea oricărei probleme ale pielii,indiferent dacă o foloseşti la mâncare sau o foloseşti ca tratament extern,direct pe zona cu probleme. Ai picioarele reci? Varza poate ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi creşte căldura corpului.
Sucul de varza crudă,remediul clasic pentru ulcer
Se crede că niciun alt suc brut nu este la fel de eficace în vindecarea ulcerului. Bea câte un pahar de suc de varză proaspătă de două ori pe zi,timp de 7 zile. S-metilmetionina,compusul activ care face ca varza să fie atât de bună în tratarea ulcerului,poate fi achiziţionată astăzi şi ca supliment,fiind recomandat pentru susţinerea funcţiilor ficatului şi a sănătăţii digestive.
Şi celelalte Crucifere sunt la fel de bune
Broccoli este bogat în vitaminele A (aproximativ 9,700i.us pe kg) şi C (aproximativ 325 mg pe kg),şi acid folic. Este o sursă excelentă de calciu (aproximativ 360 mg pe kg) şi fier (circa 5,6 mg pe kg).
Broccoli,varza de Bruxelles,varza,conopida,toate conţin Indole-3-Carbinol (I3C),care este deosebit de eficient împotriva cancerului de sân. I3C este de asemenea disponibil sub formă de supliment.
Mânâncă orice legumă din familia Crucifere,în mod regulat,şi vei scădea riscul de cancer. Totuşi,broccoli şi varza creaţă,sunt cele mai indicate.