Detoxifierea de toamnă a organismului cu ajutorul fructelor şi legumelor
Deseori ne gândim că venirea primăverii este cel mai potrivit moment pentru a începe o cură de detoxifiere a corpului, dar de multe ori subestimăm belşugul de fructe şi legume cu care toamna ne întâmpină. Şi din acest punct de vedere, este anotimpul poate cel mai potrivit pentru a întreprinde cure de curăţare, deoarece un program corect de purificare a organismului ne va pregăti sistemul imunitar pentru iarnă.
Folosind legume şi fructe din sezonul de toamnă în reţete de salate, sucuri sau mâncăruri uşoare, vei acţiona asupra plămânilor şi intestinului gros, protejându-te astfel de afecţiunile respiratorii sau de uscăciunea pielii din sezonul rece. Am pregătit pentru tine câteva reţete cu legume rădăcinoase şi fructe specifice toamnei, concepute special să ajute la buna funcţionare a organelor interne. Dar înainte să te apuci de treabă, ai nevoie de câteva ustensile pentru curăţarea, decojirea şi răzuirea lor. De exemplu, o răzătoare mandolină multifuncţională, răzătoare simplă cu 4 faţete sau aparat de pasat legume, precum cele de aici, sunt foarte utile pentru prepararea mai uşoară şi rapidă a reţetelor.
Detoxifiere cu sfeclă roşie, mere şi morcovi
Ingrediente:
- 1 măr
- 1 sfeclă roşie de mărime potrivită
- 2 morcovi
Cele 3 ingrediente se dau pe răzătoarea mare şi apoi se amestecă într-un bol. Se adaugă puţină zeamă de lămâie, 1 linguriţă ulei de măsline şi un vârf de sare. Se omogenizează şi se consumă în fiecare zi la micul dejun pe stomacul gol, timp de 10 zile.
Se mai pot consuma şi sub formă de suc după ce se introduc într-un storcător. Sucul se bea proaspăt, dimineaţa, pe stomacul gol. Sfecla este un puternic antioxidant, venind cu un aport de fier ce va ajuta la purificarea sângelui.
Detoxifiere cu varză şi morcovi
Ingrediente 6-8 porţii:
Salată:
- 1 varză mică (albă sau roşie)
- 4 morcovi
- 1 sfeclă roşie de mărime potrivită
- 1 avocado (opţional)
- 1 legătură mărar proaspăt
- 85g miez de nucă, tăiat în bucăţi mici
Dressing:
- 2-3 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei măsline extra virgin
- 20 ml oţet de mere nefiltrat
Mod de preparare:
Se dau pe răzătoarea mare varza, morcovii şi sfecla. Se transferă într-un bol încăpător. Se prepară separat dressingul prin mixarea uleiului de măsline cu oţet şi căţeii de usturoi pisaţi în prealabil. Se toacă mărarul şi se adaugă în bol împreună cu nucile. Amestecă toate ingredientele, asezonând treptat şi după gust cu dressingul şi sarea. Se lasă la odihnit 15 minute. Se taie avocado şi se aşază deasupra. Se amestecă uşor până se incorporează în salată. Se poate consuma dimineaţa, la prânz sau seara. Şi pentru un plus de proteină se poate adăuga puţin năut sau seminţe de chinoa.
Detoxifiere cu legume verzi
Smoothie:
- 5 frunze kale
- 1 măr
- 1 mână de frunze baby spanac
- 50g afine
- 20g rădăcină ghimbir
Salată:
Toate ingredientele de mai sus la care se adaugă o sfeclă roşie mică şi un morcov
Mod de preparare:
Smoothie-ul se realizează prin mixarea frunzelor kale, baby spanac, măr, afine şi rădăcină de ghimbir. Se serveşte dimineaţa înainte de masă pentru a da un bust de energie organismului. Băutura, consumată timp de 10 zile în fiecare dimineaţă, detoxifică, alcalinizează şi ajută la eliminarea grăsimilor.
Pentru salată, prima dată frunzele de kale se iau şi se frământă până devin moi şi uşor de preparat. Se taie în fâşii subţiri şi se pun într-un bol mare, la fel şi baby spanacul. Se dau pe răzătoarea mare mărul, morcovul şi sfecla roşie. Ghimbirul se dă pe răzătoarea mică. Se transferă totul în bol. Se amestecă legumele şi se asezonează după gust cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. La sfârşit se ornează cu câteva fructe de afine.
Detoxifierea de toamnă este uşor de realizat deoarece ai la dispoziţie fructe şi leguminoase ce vor fi obiectul unor mese bogate în nutrienţi şi vitamine. Programul de detoxifiere se poate desfăşura pe perioade scurte, de 3 sau 10 zile. Şi după cum spune şi Leigh Donovan, antrenor în sănătatea holistică, detoxifierea de toamnă este importantă pentru că face tranziţia dintre sezonul cald şi rece şi în felul acesta îi vei da un restart energetic întregii tale fiinţe.
Sursa foto: Pixabay