Dureri abdominale? Vezi la ce alimente ai putea fi alergic!

Suferi din cauza crampelor sau a balonării care apar după câteva ore de la luarea mesei? Este posibil să ai o intoleranță alimentară. Aceste alimente se numără printre vinovaţii posibili!

image

Confundată cu o alergie, o reacție exagerată a sistemului imunitar care pune viața în pericol, o intoleranță reflectă incapacitatea sistemului digestiv de a procesa anumite substanțe provenite din alimente. Simptomele sale, deși neplăcute, sunt de obicei mai puțin severe și durează mai mult să apară decât cele ale unei alergii.

Ciocolată şi cafea

Unele produse alimentare cu ciocolată conțin gluten. Disconfortul ar putea fi cauzat de histamină, o substanță care se găsește în cacao. Ai palpitații, greață sau dureri de cap după o ceașcă de cafea? Este posibil să nu tolerezi această băutură. Unele substanțe din cafea cresc aciditatea stomacului, ceea ce poate fi incomod pentru cei mai sensibili. De asemenea, s-ar putea să nu ai acea enzima necesară pentru a descompune histamina. Mai poate fi şi o intoleranță generală la cofeină. O testezi încercând diverse băuturi cu cofeină.

Ouă

Intoleranța la ouă se datorează de obicei incapacității de a digera albușul. Dacă ai o astfel de boală, simptomele pe care le poţi avea sunt: balonare, dureri de cap sau urticarie. Uneori, ouăle sunt mai digerabile dacă sunt preparate sub formă de prăjituri, clătite. Poţi înlocui ouăle necesare pentru reţetele tale preferate cu piure de banane sau sos de mere care acţionează ca liant.

Lactate şi brânzeturi

Dintre toate produsele lactate, laptele și smântâna conțin cea mai mare cantitate de lactoză care este mai greu de digerat de cei cu intoleranţă la lactoză. Pentru a atenua disconfortul cauzat de consumul acestor alimente, încearcă să iei lactază sub formă de picături sau pulbere ori alege echivalentele fără lactoză.

Şi brânza sau iaurtul pot conține lactoză, chiar dacă este în cantitate mai mică decât laptel, şi pot provoca disconfort intestinal. Din păcate, această intoleranță este una dintre cele mai răspândite de pe planetă, dar oferta de produse fără lactoză continuă să crească. Cei mai puțin sensibili pot apela la brânzeturi tari, cu un conținut mai scăzut de lactoză.

Mezeluri

Iubitorii de cârnați şi mezeluri pot avea de suferit din cauza glutenului pe care îl conţin unele dintre acestea. Citirea etichetei te ajută să alegi ceea ce nu te afectează.

Cereale ca grâul, orzul, secara

Cum conțin gluten, orzul, secara pot da simptomele neplăcute ale bolii celiace, o afecțiune autoimună care atacă intestinul subțire. Produsele procesate conțin adesea grâu, așa că cea mai bună soluție este să-ţi pregăteşti singur mâncare pe cât posibil şi să foloseşti produse ca pâinea fără gluten, pastele de orez, quinoa, hrișcă, cușcuș.

Alimente care conțin sulfiți

Sulfiții sunt prezenți în mod natural în anumite alimente, ca ciupercile sau strugurii, aau sunt adăugați drept conservant în bere, muștaruri, conserve. O intoleranță la sulfiți poate provoca nu numai probleme digestive, ci și simptome asemănătoare alergiei: strănut, secreții nazale, migrene, urticarie.

Carbohidrați fermentabili

Substanţe precum oligozaharidele, dizaharidele, monozaharidele și poliolii fermentabili sunt adesea asociate cu sindromul colonului iritabil. În urma procesului de fermentare sub acţiunea bacteriilor de la nivelul colonului, apar balonare, gaze și dureri abdominale. Fructele și legumele, ca merele, perele, caisele, ceapa, sfecla, usturoiul, dar şi leguminoasele, produsele lactate, fructoza și îndulcitorii conţin aceste substanţe.

FOTO: Shutterstock