Eşti friguros? Află care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece! Bonus: ce să elimini din meniu

Vremea se răcește tot mai mult şi poate să fie o provocare să te încălzeşti. Având în vedere creșterea costurilor la energie, mulți încearcă să amâne pornirea încălzirii. Pe lângă tehnicile clasice de încălzire, există modalităţi de a învinge frigul prin schimbarea dietei.

image

Printre alimentele care te pot încălzi mai mult în mod natural se numără nucile, arahidele, migdalele şi fisticul. Acestea cresc viteza metabolismului și căldura corporală. Mai mult, nucile conțin melatonină, un hormon natural care te poate ajuta să-ţi controlezi ciclul de somn care tinde să fie tulburat de lipsa luminii naturale în sezonul rece. Vezi ce alte alimente nu trebuie să-ţi lipsească iarna care urmează!

Scorţişoara

Nu este o coincidență faptul că scorțișoara este asociată cu sărbătorile de iarnă. Datorită proprietăților sale termogenice care măresc căldura corpului când e rece, este perfectă în zilele friguroase. Pune puţină în cafea sau într-un pahar de lapte cald. Nu doar te va încălzi, dar datorită triptofanului din lapte, care induce somnul, o cană cu lapte şi scorţioară te va ajuta să te odihnești.

Ovăz

Acesta poate să fie prezent la micul tău dejun, dar poţi mânca ovăz şi la culcare. Ovăzul se digeră lent, fiind bogat în fibre, iar această digestie lentă eliberează energie care te încălzeşte. Şi ovăzul conţine melatonină care îmbunătăţeşte somnul.

Banane

Aduc un plus de vitamina B și magneziu. Bananele contribuie la buna funcționare a tiroidei și a glandelor suprarenale, reglând temperatura corpului pe vreme rece. De fapt, nivelul ridicat de magneziu îţi conferă căldură, relaxează musculatura şi te calmează.

Vezi şi: Cum este să trăieşti în cel mai rece oraş din lume? Locuitorii din Oymyakon rezistă unor temperaturi de -62 °C

Ghimbir

Un alt aliment pe care îl poți consuma pentru a te încălzi este ghimbirul. Cu proprietățile sale vasodilatatoare, vasele de sânge sunt relaxate, ceea ce contribuie la creșterea fluxului sanguin, ajutând corpul să se încălzească. Prepară-ţi un ceai de ghimbir, mai ales dacă suferi din cauza nasului înfundat.

Alimente de evitat în sezonul rece

Unele alimente au efectul opus celor care încălzesc corpul. Fructele și legumele care conţin multă apă răcesc organismul. Fructele de pădure sunt alcaline, ceea ce înseamnă că favorizează eliminarea excesului de căldură corporală.

Citeşte şi: De ce femeilor le este mai frig decât bărbaţilor. Există multe explicaţii ştiinţifice

Alimentele picante te răcoresc prin activarea unui receptor nervos de la nivelul limbii care activează transpiraţia. Legumele cu frunze verzi sunt sănătoase, dar cel mai bine este să le eviți în sezonul rece din cauza efectului lor răcoritor asupra organismului.

FOTO: Pixabay