Farmacia verde are leacuri bune pentru ficat
Oboseala, greaţa, senzaţia generală de rău, alimentaţia dezechilibrată, scăderea poftei de mâncare sunt câteva simptome de alarmă că ficatul este suprasolicitat şi încărcat cu toxine. Anumite plante medicinale îmbunătăţesc digestia, elimină reziduurile şi ajută ficatul să funcţioneze normal.
De două ori pe an e bine să faci cure de detoxificare,utilizând produse naturiste cu efect de regenerare hepatică. Printre cele mai eficiente plante cu acţiune de stimulare a funcţiei vezicii biliare şi cu rol hepatoprotector sunt anghinarea,cicoarea,armurariul,sulfina şi păpădia. În timpul curei,evită alimentelebogate în grăsimi şi cele care se digeră greu. Nopţile albe şi stresul afectează activitatea ficatului.
Anghinarea elimină toxinele
Anghinarea stimulează secreţia de lichid biliar şi ajută la eliminarea reziduurilor din celulele hepatice,datorită cinarinei din compoziţie. O altă substanţă din compoziţia plantei,binefăcătoare pentru ficat,este luteolina. Aceasta stimulează metabolizarea grăsimilor şi împiedică acumularea lor. Poţi consuma anghinarea ca atare,în salată,sau sub formă de decoct:250 ml de apă şi 15 frunze de anghinare se fierb 10 minute.
Păpădia,utilă în caz de hepatită
Proprietăţile păpădiei o recomandă în tratamentele naturiste pentru combaterea calculilor biliari,a anemiei,a colesterolului „rău“ şi în tulburările circulatorii. Păpădia este utilă şi în curele de detoxificare,când se consumă ceaiuri,infuzii şi salate cu frunze de păpădie.
Substanţele din plantă ameliorează şi simptomele care însoţesc hepatitele A,B,C. În aceste situaţii,se fac cure cu ceai de păpădie,care se consumă dimineaţa,pe stomacul gol,şi seara,înainte de culcare. Curele se ţin 3 luni.
Armurariul,efect de regenerare
Armurariul este o plantă utilizată des în medicina naturistă,pentru că are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a capacităţii de regenerare a ficatului. Se folosesc fructele şi seminţele uscate şi mărunţite ori sub formă de extract. Poţi face un ceai dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate,la o cană cu apă.
Lasă la infuzat 15 minute. Bea 3 căni pe zi,în cure de 3-4 săptămâni.Poţi lua şi 1-2 linguri pe zi de ulei extravirgin din seminţe de armurariu sau,înainte de mese,câte o linguriţă rasă de pulbere din plantă.
Cicoarea,tonic general
De la cicoare se folosesc partea aeriană şi rădăcinile,sub formă de infuzie:2 linguri de plantă la un litru de apă,din care se bea câte o ceaşcă înainte de mese. Poţi face şi un decoct,din 1-2 linguri de rădăcină uscată şi mărunţită la un litru de apă.
Fierbe 5 minute,apoi lăsat deoparte 15 minute înainte de consum. Cicoarea este tonic general,favorizează digestia şi stimulează funcţiile hepatice,fiind de ajutor în dischinezii biliare,colici biliare,hepatite cronice şi acute.
Sulfina stimulează activitatea hepatică
De la această plantă se folosesc ramurile înflorite,care au proprietăţi excelente în regenerarea celulelor ficatului. Fă infuzie dintr-o linguriţă de flori mărunţite şi uscate la o cană de apă şi bea 1-2 pe zi,timp de 3 săptămâni. Pe lângă efectul de regenerare celulară,sulfina are rol şi de stimulare a activităţii ficatului.