Florile de salcâm combat arsurile gastrice
Luna mai aduce cu sine parfumul puternic şi dulce al florilor de salcâm, care te cuceresc de îndată cu mireasma lor îmbietoare. Inflorescenţele albe au proprietăţi terapeutice şi pot vindeca boli din cele mai diverse.
Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Robinia pseudoacacia,salcâmul este originar din America de Nord,de unde s-a răspândit în toată Europa şi Asia. În România,el creşte în zonele de câmpie şi de deal. Florile se recoltează în scopuri medicinale, pe vreme însorită. Se ţin la umbră,pentru a se usca în încăperi bine aerisite sau în poduri. Ele conţin uleiuri esenţiale,vitamine şi săruri minerale. Administrate sub formă de infuzie,ulei esenţial,pulbere sau decoct,florile au proprietăţi antitusive,antiseptice şi antinevralgice.
Calmează tusea
Datorită conţinutului său de ulei volatil,floarea de salcâm este un remediu eficient împotriva tusei. Infuzia,preparată dintr-un pumn de flori uscate la un litru de apă fiartă şi consumată la o temperatură nu foarte ridicată,calmează crizele de tuse convulsivă. La fel de bună este şi mierea de salcâm,care are rol antiseptic şi poate fi folosită în combinaţie cu ceaiul călduţ.
Combat constipaţia
Dacă suferi de constipaţie,prepară o pastă din 10 linguri de flori uscate,pe care le macini ca să obţii o pulbere şi le amesteci cu 5 linguriţe de miere de salcâm. Consumă această pastă în fiecare zi,dimineaţa,2 luni la rând.
Alină arsurile gastrice
Pentru a le calma,consumă câte o linguriţă de pulbere de flori de salcâmînainte de fiecare masă. Poţi ţine cura o lună,după care trebuie să faci pauză 3 săptămâni. La fel de bune sunt şi ceaiurile,preparate dintr-o linguriţă de flori de salcâm uscate la 200 ml apă clocotită. Acoperă vasul 5-10 minute,strecori şi bea ceaiul la temperatura camerei. Extractele apoase din flori,având pH slab alcalin,neutralizează aciditatea stomacală crescută.
Vindecă rănile
Usucă florile de salcâm,după care macină-le. Pentru a grăbi vindecarea unei răni,aplică pulberea obţinută prin măcinarea florilor direct pe tăietură. Pulberea are efect calmant şi favorizează refacerea ţesutului lezat.
Citeşte şi Aşa îţi întăreşti ficatul în doar câţiva paşi
Alungă insomniile
O infuzie din flori de salcâm consumată seara are efecte sedative şi poate reduce starea de anxietate. Dacă ai un somn agitat şi nu reuşeşti deloc să te odihneşti,încearcă să bei în fiecare seară o ceaşcă de ceai din flori de salcâm,îndulcit cu puţină miere. Prepară-l din 2 linguri de flori la un litru de apă clocotită.
E un antidepresiv natural
Dacă astenia de primăvară îţi dă o dispoziţie proastă,terapiacu flori de salcâm este o soluţie. Foloseşte tinctură din flori,pe care o obţii din 2 linguri de flori uscate lăsae la macerat 10 zile în 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Pune câte 20 de picături într-un pahar cu apă şi bea zilnic,într-o cură de o lună. Poţi înlocui sucurile cu apă din flori de salcâm. Pentru a o obţine,lasă la macerat o mână de flori uscate 8 ore,într-un litru cu apă plată. Bea zilnic un pahar. Poţi face o cură de 3 săptămâni,care va avea efect calmant şi relaxant pe termen lung.
Bine de ştiut!
Florile de salcâm nu au contraindicaţii,însă la anumite persoane pot provoca reacţii alergice,crize de astm sau balonare. Dacă eşti însărcinată şi vrei să consumi ceai din flori de salcâm,este recomandat să consulţi un medic.
Citeşte şi Remediile naturiste care îţi reglează menstruaţia