Leacuri contra crizelor de fiere
Crizele de fiere, frecvente la femei, sunt cel mai adesea provocate de o alterare a mecanismului de eliminarea a bilei. Simptomele neplăcute – dureri în partea dreaptă a abdomenului, greţuri, vărsături – pot fi combătute cu ajutorul plantelor. Iata cateva leacuri contra crizelor de fiere:
Ceai de măceşe
Fă o infuzie din pulpa măceşelor,fără seminţe – 2 linguriţe la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni pe zi.
Leac contra crizelor de fiere cu infuzie de anghinare
Prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la 500 ml apă clocotită. Bea o cană dimineaţa,pe stomacul gol,iar după aceea stai relaxată timp de o jumătate de oră. A doua cană trebuie băută în două reprize:jumătate din ea se bea,fracţionat,cu 30 de minute înainte de mesele principale,iar cealaltă jumătate se consumă,tot repartizată în 3 părţi,la un sfert de oră după ce ai mâncat. Urmează acest tratament timp de 20 de zile,apoi continuă să bei,timp de 10 zile,infuzie mai concentrată,doza de plantă fiind mărită treptat la 2 linguri/500 ml apă. Fă o pauză de o lună,apoi reia tratamentul dacă e nevoie.
Ulei de sunătoare
Foloseşte o infuzie de 1-2 linguriţe de sunătoare la o cană cu apă clocotită. Bea 3 căni pe zi. Mai poţi urma un tratament cu ulei de sunătoare,obţinut după cum urmează:amestecă,într-un recipient din sticlă care se închide ermetic,20 g plantă cu 30 ml alcool alimentar dublu rafinat. Lasă la macerat timp de câteva ore,apoi adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui. Fierbe pe bain-marie,la foc mic,timp de 3 ore,amestecând din timp în timp. Lasă lichidul obţinut câteva zile,la temperatura camerei,înainte de a-l consuma (o linguriţă după mesele principale).
Leac contra crizelor de fiere cu infuzie de mătase de porumb
Prepară o infuzie din 2 linguriţe de mătase de porumb la o cană cu apă fierbinte. Ia câte o lingură la 2 ore.
Pulbere de cruşin
Coaja de cruşin stimulează producţia de bilă şi favorizează eliminarea acesteia,combătând şi un alt simptom neplăcut – constipaţia. Poţi consuma coaja sub formă de pulbere,un vârf de cuţit de 3-4 ori pe zi,după mesele principale,nu mai mult de o săptămână.
Sfatul specialistului
Dr. RUXANDRA CONSTANTINA,
Medic specialist medicină familie,apifitoterapie
SANAVIT CONSULT,0733299355
Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute declanşate de o suferinţă a vezicii biliare,este bine să faci cure periodice cu preparate naturale de plante şi extracte gemoterapice,ce stimulează secreţia şi excreţia de bilă,îmbunătăţesc digestia,diminuează durerea,după cum urmează:extract din mlădiţe de rozmarin,muguri de arţar şi muguri de frasin,câte 2 ml,1-2 luni;extracte naturale de papaya,ananas,ghimbir;tinctură de păpădie sau anghinare,coada şoricelului sau rostopască,30-40 picături de 2-3 ori/zi,21-30 zile;comprimate cu extract natural din fructe de armurariu;ceai de sunătoare,roiniţă,lavandă,salvie,fenicul,isop,2-3 căni/zi. Tratamentul trebuie individualizat şi supravegheat de un medic apifitoterapeut,pentru efecte terapeutice maxime,fără reacţii adverse. Utilă este şi efectuarea a 10-12 şedinţe de reflexoterapie,care îmbunătăţesc activitatea vezicii biliare şi a ficatului,şi ajută la restabilirea fluxului energetic normal.