Leacuri simple şi de efect contra sinuzitei
Ai nasul înfundat şi simţi dureri cumplite de cap, mai ales în zona din spatele ochilor? E posibil să suferi din pricina sinuzitei. Din fericire, există remedii naturale, cum sunt uleiurile esenţiale, care au efect pozitiv în tratamentul afecţiunii. Descoperi mai jos şi alte leacuri.
Schimbările bruşte de temperatură determină apariţia infecţiilor virale sau bacteriene care cauzează inflamarea sinusurilor.Sinuzita,una dintre bolile cel mai des întâlnite iarna,apare şi pe fondul unor alergii sau dacă ai deviaţie de sept.
Ca să „îmblânzeşti“ simptomele sinuzitei,poţi încerca remediile naturale pe bază de plante,sare de mare,bicarbonat de sodiu,usturoi şi uleiuri esenţiale.
Dacă problema de sănătate se agravează,mergi la medic să-ţi prescrie un tratament alopat. Pot apărea complicaţii serioase,cum este meningita.
Ca să desfunzi nasul
Inhalaţiile cu uleiuri esenţiale de plante ajută mult la eliberarea sinusurilor de secreţii abundente. Le poţi face în felul următor:într-un vas se fierb doi l de apă şi,când lichidul clocoteşte,adaugi cinci-şase picături de ulei esenţial de pin,de eucalipt,de cimbru sau de lămâie.
Poţi face combinaţie din ele,dar nu pune mai mult de şase picături în doi l de apă. Ţine capul deasupra vasului aproximativ zece minute şi inspiră adânc. Ochii trebuie să fie închişi,pentru că aceste uleiuri sunt iritante.
Eliberează sinusurile de secreţii
Pentru curăţarea şi pentru desfundarea nasului este eficientă şi soluţia din sare de mare şi bicarbonat de sodiu. O poţi prepara dintr-o cană cu apă caldă,e bine să fie fiartă înainte,o jumătate de linguriţă de sare de mare şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
Acest amestec poate fi păstrat în sticluţe închise ermetic şi prevăzute cu pipetă. Din lichid îţi pui cu pipeta una-două picături în fiecare nară,de trei ori pe zi,până când dispar simptomele.
Usturoiul are efect antibacterian
Un alt remediu de mare ajutor în combaterea sinuziteieste inhalaţia cu usturoi. Acesta are în compoziţie substanţa numită alicină,care are proprietăţi puternic antibacteriene.
Pune într-un litru de apă clocotită un căţel de usturoi pisat şi o lingură de oţet şi inhalează aburii cel puţin zece minute sau până se răceşte apa. Poţi folosi şi remediul pe bază de hrean,dacă simţi nevoia să-ţi desfunzi nasul.
Ţine pe frunte o pânză de bumbac în care ai pus trei linguriţe de hrean ras.
De asemena,pentru a combate secreţiile nazale,pune în fiecare nară câte o picătură de ulei de gălbenele,de două ori pe zi.