Mănâncă aceste alimente şi te vei simţi mult mai bine în timpul ciclului menstrual

1 shutterstock 474019747 jpg jpeg

Contează ce mănânci când eşti la menstruaţie? Cu siguranţă este foarte important. În perioada aceea a lunii, mai ales dacă te confrunţi cu sindrom premenstrual, încearcă să eviţi variantele nesănătoase de mâncare! Iată ce e bine să mănânci când eşti la menstruaţie, ca să uiţi de probleme!

Dieta pe care o adopţi când eşti în acea perioadă a lunii te poate ajuta să te simţi mai bine sau, dimpotrivă, să te simţi mai rău. Te numeri printre femeile care aleg cartofi prăjiţi şi îngheţată în timpul zilelor critice ale lunii? Nu eşti singura! Există şi o explicaţie ştiinţifică pentru care alegi să consumi mâncăruri care produc ,,fericire“: estrogenul, testosteronul şi progesteronul scad cu câteva zile înainte de ciclul menstrual şi duc la un nivel mai scăzut de dopamină şi serotonină. Deci ce mănânci când eşti la menstruaţie este în strânsă legătură cu hormonii fericirii.

Optează pentru alimente care aduc fericire

Ideal ar fi să îţi începi ziua cu un mic dejun bogat în proteine şi fibre. De exemplu: iaurt gras, cereale bogate în fibre. Acestea îţi vor asigura senzaţia de saţietate pe parcursul zilei, deci vei ajunge să mănânci mai puţin – în cazul în care vrei să ajustezi şi silueta.

Încearcă să ai la îndemână gustări sănătoase. Popcornul făcut la abur şi nu în ulei este o variantă de gustare sănătoasă şi gustoasă. Combină cereale cu seminţe şi fructe de pădure şi obţii altă variantă de gustare săţioasă.

Durere, balonare, retenţia apei, crampele – toate acestea te pot face să nu vrei să te ridici din pat şi să consumi îngheţată şi ciocolată în cantităţi mari. Pentru a contracara aceste simptome, alege seminţe, alune, peşte gras, precum somonul sau suplimente cu ulei de peşte. Asigură-te, pe lângă acizii graşi Omega-3, că iei vitamine din complexul B, vitamina E şi că suplimentezi dieta cu produse alimentare îmbogăţite cu fier.

Ce să mănânci în perioada sensibilă a lunii

Studiile arată că femeile care consumă alimente bogate în riboflavină, tiamină – cereale, ovăz, orez brun, fasole, mazăre, linte – pot contracara efectele sindromului premestrual. Studiile arată că 1.200 de miligrame pe zi de calciu şi vitamina D reduc simptomele SPM cu 30%. Găseşti calciu în iaurturi şi brânzeturi slabe. Surse bune de vitamina D sunt somonul sălbatic, tonul şi sardinele.

Mizează în acea perioadă pe nuci, unt de arahide, seminţe, soia – acestea ajută la stabilizarea zahărului în sânge –, spanac, linte, năut (pentru un nivel optim de fier), fructe de pădure – pentru a contracara efectele nivelului scăzut de estrogen –, ciocolată neagră, plină de polifenoli, pentru a avea o dispoziţie mai bună.

@shutterstock