Muşeţelul alungă migrenele
Cunoscută în popor şi ca romaniţă, muşeţelul este una dintre cele mai folosite plante medicinale, cu proprietăţi antiinflamatorii, antispasmodice şi dezinfectante. Fie că faci un ceai din florile aromate, fie că prepari din ele o tinctură de leac, vei observa rapid efectele lor benefice.
Muşeţelul poate fi folosit şi pentru calmarea colicilor bebeluşului, fie singur, fie în asociere cu alte plante: fenicul, roiniţă, anason.
Te scapă de gingivită
Graţie efectului antiinflamator şi antiseptic, muşeţelul este recomandat în sângerările gingivale. Lasă la infuzat, timp de 20 de minute 3 linguri de flori de muşeţel într-o cană cu apă fierbinte. Clăteşte mai întâi, apoi ţine în gură 5 minute infuzia călduţă.
Previne răceala şi gripa
Infuzia de muşeţel ajută la reducerea durerilor de cap, afecţiune frecventă în cazul unei răceli puternice. De asemenea, planta provoacă transpiraţie, ceea ce duce la scăderea febrei. În combinaţie cu lămâie şi miere, ceaiul calmează senzaţia de usturime în gât. Prepară infuzia din 2 linguriţe plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi.
Contra durerilor de cap
Agitaţia nervoasă, insomnia şi migrenele pot fi tratate cu muşeţel.Ceaiul din plantă, băut seara, te ajută să te relaxezi după o zi stresantă şi să adormi mai uşor. În astfel de neplăceri, se recomandă infuzia de muşeţel preparată dintr-o linguriţă de plantă lăsată la infuzat 10 minute în 200 ml de apă clocotită. În cazul tulburărilor de somn, infuzia se bea cu o oră înainte de a merge la culcare.
Leac pentru probleme femeieşti
Infuzia de muşeţel este recomandate şi în igiena intimă, precum şi pentru tratarea leucoreei (scurgerile vaginale). Sunt recomandate băile cu ceai, preparat din 2 linguriţe de flori la 200 ml de apă fiartă. De asemenea, planta poate fi folosită şi pentru ameliorarea durerilor asociate menstruaţiei. Ceaiul se pregăteşte din 40 g muşeţel, 30 g frunze de mentă şi 30 g rădăcină de valeriană. O lingură din acest amestec de plante se opăreşte cu o ceaşcă de apă. După răcire se strecoară, se îndulceşte şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.