Obișnuiești să mergi vara la picnic? Cum te poți proteja eficient de insecte?

Vara este anotimpul preferat al insectelor intruzive. Unele dintre ele sunt doar insuportabile, dar altele sunt și periculoase. Așadar, cum supraviețuiești perioadei în care albinele, viespile, muștele și țânțarii te atacă la fiecare pas? Și este posibil să nu fii mușcat în tot acest timp?

image

Zilele calde încurajează excursiile în păduri, pajiști și parcuri. Te bucuri să îi iei pe cei dragi cu tine și să decizi să faci un picnic la aer curat. De ce merită să te protejezi de mușcăturile de insecte și cum să te asiguri că nu vii acasă cu mușcături dureroase în timp ce petreci timp în natură ?

Merită început cu acele insecte care atacă cel mai des și cu efectele negative pe care le pot aduce sănătății.  Țânțarii, căpușele, muștele, furnicile, viespile si chiar lăcustele și păianjenii sunt o amenințare pentru oameni. Merită să îți amintești că bolile din zona noastră climatică se transmit doar prin căpușe. Mușcăturile altor insecte sunt dureroase și pot provoca doar o reacție alergică la venin și infecție la locul mușcăturii.

Cum se pot evita insectele acasă și în exterior?

Deși nu este ușor să eviți complet insectele, merită totuși să iei măsurile potrivite. În apartament, baza sunt plasele la ferestre, care pur și simplu le împiedică să intre în interior. Poți încerca și perdele din dungi colorate pentru ușă. Pentru majoritatea insectelor, acestea reprezintă o barieră de netrecut. 

Dacă apar intruși înăuntru, merită să încerci niște elemente de descurajare. În funcție de preferințele individuale, acestea pot fi substanțe naturale sau produse pentru protecție anti insecte

Când vine vorba de remedii naturiste, sunt recomandate extractele de lavandă, rozmarin, citrice sau mentă. Poți pulveriza orice cameră cu un extract de lavandă auto-preparat, cu accent deosebit pe zona din jurul ferestrelor și ușilor. Poți combina uleiul de mentă cu suc de lămâie și alcool, apoi pune-l într-un castron pe pervaz pentru a descuraja insectele să intre pe acolo. În curte, terasă sau balcon, este bine să cultivi plante insecticide, precum mușcata sau cimbru.

Mergi la picnic? Cum te protejezi de insecte?

Pentru a evita eventualele complicații, merită întotdeauna să iei cu tine un spray anti țânțari. Ar trebui aplicat la fiecare câteva ore. Amintește-ți că și insectele evoluează și în timp devin mai rezistente la substanțele chimice disponibile în magazine! Prin urmare, dacă vezi că tot mai multe insecte zboară în jurul tău, ar trebui să aplici imediat din nou măsurile corespunzătoare, chiar dacă timpul specificat de producător nu a expirat încă.

Pentru multe insecte, transpirația și căldura corpului, precum și mirosurile dulci, cum ar fi fructele, înghețata sau băuturile răcoritoare, sunt o momeală perfectă. Pe de altă parte, celor mai multe insecte nu le place mirosul de vanilie, lămâie și unele ierburi, cum ar fi lavanda. De asemenea, merită să renunți la utilizarea parfumurilor florale sau fructate pentru o excursie în sânul naturii!

Dacă totuși nu vei scăpa nemușcat, este o idee bună să speli imediat rana. Apoi ar trebui să o acoperi cu preparate pentru mușcăturile de insecte disponibile în farmacii. Poți pune pe rană și o felie de ceapă, un cub de gheață sau o tabletă de aspirină dizolvată.

Pentru a petrece timpul plăcut în aer liber și pentru a alunga insectele, merită să iei cu tine un coș cu alimente bine închis. Nu lăsa resturile de mâncare afară, ci pune-le imediat într-o pungă de plastic. 

Chiar dacă este cald, nu uita să folosești protecție solară, dar nu uita nici să acoperi întregul corp cu haine luminoase și aerisite. Datorită acestui fapt, îți este mai ușor să vezi, de exemplu, căpușele, înainte ca acestea să intre în piele.

După ce te întorci acasă, merită să îți verifici cu atenție întregul corp, inclusiv scalpul! O astfel de acțiune îți va permite să reacționezi rapid în cazul în care remediile folosite nu au ajutat și ajungi să fii  mușcat de unele insecte.