Pătlagina beneficii. 7 proprietăţi ale plantei-leac pentru 1001 boli

1 70331 original jpg jpeg

Pătlagina beneficii. O găseşti uşor, pe marginea drumului, pe păşuni sau pe suprafeţe cultivate, atât la câmpie cât şi în zonele deluroase. În medicina tradiţională, are o mulţime de utilizări, fiind considerată o plantă bună la toate. Şi chiar este, datorită principiilor ei active care vindecă şi alină.

Numai cine şi-a pus,în copilărie,frunze de pătlagină pe juliturile obligatorii după o zi de zbenguială la bunici ştie ce acţiune rapidă are planta aceasta de leac. Există în mai multe varietăţi şi opreşte ca prin minune sângerările,previne infecţiile,cicatrizează rănile. În plus,echilibrează tensiunea arerială,are efect diuretic,astringent,expectorant,bactericid. Se foloseşte sub formă de infuzie,sirop,alifie,cataplasme,capsule. Un adevărat panaceu!

1. Pătlagina beneficii - Scade colesterolul şi hipertensiunea

Contra colesteroului,prepară o infuzie din frunze de pătlagină mare (Plantago major):10 frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită,lăsate timp de 10 minute. Bea două căni pe zi. Acelaşi tratament este valabil în caz de hipertensiune.

2. Calmează afecţiunile respiratorii

Siropul de pătlagină,pe care-l poţi procura din farmacii sau din magazinele cu profil naturist,e de folos contra tusei productive,bronşitei uşoare,afecţiunilor respiratorii de origine alergică (astm,rinite,sinuzite). Tratează şi inflamaţiile aferente bronşitelor,laringitelor,faringitelor.  

3. Pătlagina beneficii - Contra bolilor de rinichi

Bolile de ficat şi de rinichi se pot ameliora dacă înghiţi zilnic 8 g de seminţe. Pentru că mucilagiul plantei poate calma mucoasele inflamate,siropul de pătlagină extras natural este de folos în probleme ale căilor urinare. Seminţele de pătlagină (8 g/zi) sunt bune şi pentru a preveni formarea calculilor urinari – pentru asta,e bine să consumi şi infuzie,de două ori pe zi.

4. Combate problemele de stomac

Infuzia de pătlagină (10 frunze uscate la o cană cu apă clocotită) e bună şi în caz de ulcer stomacal,având efect hemostatic şi cicatrizant. Se foloseşte şi contra gastritei hiperacide sau diareei. În caz de ulcer,poţi folosi pulbere din frunze de plantă (2-3 vârfuri de cuţit de pulbere,înghiţite ca atare,de 2-3 ori pe zi). În caz de diaree,ia o linguriţă de pulbere la 2-3 ore.

5. Pătlagina beneficii - Închide rănile

Datorită efectului lor hemostatic (de oprire a sângerării),astringent,antiseptic şi cicatrizant,frunzele de pătlagină se pot aplica,ca atare,pe răni nu foarte profunde. Pentru asta,ia o mână de frunze,spală-le,zvântă-le,zdrobeşte-le bine rulând deasupra lor o sticlă sau un făcăleţ şi aplică-le pe rană,acoperind apoi totul cu tifon şi pansament. Cataplasme preparate asemănător se folosesc contra ulcerului varicos,tromboze,tăieturi,înţepături de viespe. Pentru rănile purulente,se foloseşte decoct:100 g frunze uscate şi mărunţite lăsate la fiert 15 minute în 3 litri de apă,apoi acoperite 30 de minute. Fă băi locale cu lichidul strecurat şi răcit. Poţi folosi şi alifie de pătlagină,preparată astfel:15 g extract de plantă,5 g lanolină,10 g vaselină,totul amestecat bine până la omogenizare.

6. Alină afecţiunile ochilor

Conjunctivitele,blefaritele se pot vindeca prin spălături locale cu infuzie preparată astfel:2 linguri de frunze uscate şi mărunţite într-o cană cu apă clocotită (timp de infuzare 15-20 minute).

7. Pătlagina beneficii - Dezumflă băşicile

Peste băşicile care se formează la picioare,din cauza pantofilor prea strâmţi,aplică frunze proaspete de pătlagină,pe care le fixezi cu leucoplast.

Citeşte şi: Ceai de hrean