Plante amare, dar bune împotriva bolilor

anghinare jpeg

Tratamentele naturiste contra dischineziei biliare şi altor afecţiuni digestive au la bază preparatele din plante amare, cum sunt pelinul şi anghinarea. Acestea pot stimula secreţia şi excreţia de bilă şi îmbunătăţesc digestia.

Gustul amar în gură,senzaţia de greaţă,de meteorism (creşterea în volum a abdomenului,din cauza gazelor intestinale),migrenele,vărsăturile biliare şi constipaţia sunt simptome care indică probleme cu bila „leneşă“.

Ca să diminuezi efectele neplăcute ale tulburărilor digestive,apelează la remedii naturiste din plante amare. „Acestea se administrează,de obicei,cu aproximativ 15-30 minute înainte de masă,sub formă de ceai (infuzie,decoct),pulbere măcinată,tinctură sau capsule,în cure de 21-30 de zile“,spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Ţintaura are efect carminativ

Poţi diminua disconfortul creat de balonare şi de gazele intestinale cu ajutorul infuziei de ţintaură. Ca să o prepari,lasă la macerat o linguriţă de plantă uscată timp de şase ore,în 400 ml de apă,apoi filtrează amestecul şi infuzează din nou planta rămasă în alte 400 de ml de apă. După 10 minute,amestecă cele două preparate. Este indicat să bei pe zi trei ceşti de infuzie,dintre care una pe stomacul gol,în cure de cel puţin două săptămâni sau până la dispariţia simptomelor.

Păpădia detoxifică organismul

Proprietăţile păpădiei o recomandă în tratamentele naturiste pentru combaterea calculilor biliari,a anemiei,a colesterolului „rău“ şi în tulburările circulatorii. De asemenea,este benefică în curele de detoxificare,când poţi consuma ceaiuri,infuzii şi salate cu frunze de păpădie.

În plus,substanţele din plantă ameliorează simptomele care însoţesc hepatitele A,B,C. Primăvara este momentul ideal pentru a ţine o astfel de cură,cu ceai de păpădie,preparat dintr-o linguriţă de plantă uscată la 100 ml de apă. E indicat să bei două ceşti pe zi,una pe stomacul gol şi alta seara,înainte de culcare,în cure de trei luni.

Anghinarea,remediu în ciroză

I se mai spune planta ficatului,pentru că anghinarea oferă multe beneficii acestui organ. Stimulează secreţia de lichid biliar şi,datorită cinarinei din compoziţie,ajută la eliminarea reziduurilor din celulele hepatice.

Fitoterapeuţii recomandă anghinarea pentru efectul său puternic hepatoprotector în afecţiuni precum hepatite cronice,ciroză hepatică,insuficienţă hepatică.

Poţi consuma anghinarea ca atare,în salată,sau în diverse mâncăruri,şi sub formă de preparate,cum sunt capsulele şi pulberea de anghinare. Medicul îţi va recomanda durata curei cu această plantă,în funcţie de stadiul bolii.

Armurariul combate toxiinfecţiile

De la această plantă se folosesc în medicina naturistă fructele,din care se fac infuzii,pulbere,extracte şi alte preparate. Armurariul este un remediu excelent în bolile de ficat,graţie complexului flavonoidic,printre care se numără silimarina.

Astfel de substanţe ajută la detoxificarea ficatului,protejându-l de toxine. Poţi face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate,la o cană cu apă,pe care o laşi la infuzat timp de 15 minute.

Pelinul îmbunătăţeşte digestia

Planta cu cele mai multe substanţe amare,pelinul este des recomandat în medicina naturistă,datorită efectelor antiinflamatoare şi cicatrizante. Fiind un excelent tonic amar,pelinul stimulează secreţiile gastrice şi favorizează eliminarea toxinelor din organism.

Prepară infuzia din pelin dintr-o lingură rasă de plantă uscată la un litru de apă şi bea câte două linguri din oră în oră,în timpul zilei. Cura nu trebuie prelungită mai mult de 10 zile. În sarcină,pelinul este contraindicat.

Sfatul specialistului

1fdc677d857e37647d1342ff6deca67b jpg jpeg

Dr. Ruxandra Constantina

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti

www.drconstantinaruxandra.ro

Plantele tonic-amare,care au acţiune coleretic-colagogă,stimulează secreţia şi excreţia de bilă. Acestea au puternice efecte terapeutice în cazul dischineziei biliare,diminuând simptomatologia şi îmbunătăţind digestia. Prepară ceai combinat din cicoare,coada-şoricelului,salvie,fenicul,fructe de schinduf,de cătină şi sulfină (o lingură de plantă la o cană mare cu apă),şi bea două-trei ceşti de ceai pe zi. Acesta stimulează secreţia biliară,îmbunătăţeşte digestia,detoxifică şi protejează ficatul.



Recente

shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
femeie feminina 2344774319 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg