Plante bune pentru sănătatea ta. Iată ce să nu-ţi lipsească din casă!
Sub formă de infuzii, decocturi ori comprese, plantele şi-au dovedit de-a lungul timpului eficienţa în problemele aparatului genital feminin. Cu acestea, pot fi ameliorate durerile menstruale şi poate fi grăbită vindecarea în cazul inflamaţiilor ovarelor şi a nodulilor mamari.
Cicoarea tratează infecţia urinară
Durerea din timpul micţiunii şi în partea de jos a abdomenului şi urinarea frecventă sunt semne ale infecţiei urinare. În acest caz,este indicat decoctul din rădăcină de cicoare. Pune la fiert 15-30 g de rădăcină la un litru de apă. După ce dă în clocot,lasă amestecul la infuzat 15 minute. Bea câte o ceaşcă,înainte de cele trei mese principale. Urmează cura trei săptămâni,chiar dacă simptomele au dispărut.
Coada-şoricelului,indicată în amenoree
Absenţa menstruaţiei sau încetarea anormală a acesteia se numeşte amenoree. Ea poate să apară din cauza stresului,activităţii fizice obositoare,dietelor drastice,obezităţii,diabetului,bolilor de inimă. Coada-şoricelului este antispastică şi favorizează apariţia menstruaţiei. Pune într-un vas o linguriţă de plantă mărunţită,peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Acoperă,iar după zece minute strecoară amestecul. Consumă câte două ceaiuri pe parcursul unei zile,şapte zile la rând.
Şi tinctura de lemn-dulce restabileşte echilibrul hormonal. O prepari astfel:lasă la macerat zece linguri de rădăcină mărunţită în 500 de ml de alcool de 70 de grade,pentru două săptămâni,într-un borcan închis ermetic. Filtrează şi depozitează lichidul în sticluţe mici,închise la culoare. Se administrează o linguriţă de tinctură,diluată în jumătate de pahar de apă,de trei-patru ori pe zi,14 zile.
Pelinariţa reglează ciclul menstrual
Ciclul cu o durată normală,dar care se instalează la intervale de timp care depăşesc 35 de zile poate fi normalizat cu infuzie de pelinariţă,consumată în cantităţi mici. Pregăteşti ceaiul din trei linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat 10-15 minute,strecoară şi bea doar un ceai pe zi,cu înghiţituri mici. Urmează tratamentul două săptămâni,fă pauză 14 zile,după care reia cura.
Info:Pelinul nu este recomandat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.
Muşeţelul calmează crampele menstruale
Ceaiul de muşeţel a fost folosit de femeile din Egiptul Antic pentru a linişti durerile menstruale. Efectul curativ al plantei a fost confirmat şi în zilele noastre de studii clinice care au arătat că infuzia creşte nivelul de glicină,un compus al urinei,care calmează spasmele musculare. Pentru a prepara ceaiul,adaugă o lingură de flori de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Acoperă,iar după zece minute,strecoară şi bea infuzia,până vezi că te simţi mai bine.
Urzica moartă uşurează simptomele menopauzei
Bufeurile,palpitaţiile,stările depresive,anxietatea şi insomnia sunt semne specifice menopauzei. Poţi să le ameliorezi cu ceai de urzică moartă. Pune două linguriţe de flori în 250 ml de apă clocotită. Filtrează şi bea câte două ceaiuri pe zi,două săptămâni.
Gălbenelele,bune în metrite
Metritele sunt inflamaţiile uterului,a trompelor şi a ovarelor. Se manifestă prin dureri abdominale,lombare,secreţii vaginale abundente şi pierderi de sânge vaginale. Pentru aceste probleme este indicat ca,pe lângă tratamentul prescris de medic,să urmezi o cură cu ceai de gălbenele. Este bine să începi tratamentul cu şapte zile înainte de menstruaţie. Prepară infuzia din două linguriţe de flori de gălbenele la 200 ml de apă clocotită. Bea ceaiul pe nemâncate,de două ori pe zi,două săptămâni.
Tuia,leac în nodulii mamari
Remediile pe bază de tuia reduc dimensiunea nodulilor mamari. Odată la două zile aplică pe zona afectată compresă cu macerat şi ţine-o două ore. Prepari maceratul din 200 g de frunze verzi mărunţite şi un litru de ţuică. Laşi deoparte zece zile,după care filtrezi.
Idei Click! pentru femei
Dacă suferi de candidoză,fă spălături locale cu infuzie de gălbenele.
În caz că te confrunţi cu mâncărimi şi usturimi vaginale,urmează o cură cu ceai de coada-şoricelului. Bea câte două-trei căni pe zi,până la dispariţia simptomelor.